Росица Георгиева получи благодарствена грамота от Драгомир Драганов

1

Близо 8700 деца от област Русе на възраст от 6 до 10 години са обучени как да разпознават основните симптоми на инсулт и как да спасят свой близък в спешната ситуация

Началникът на Регионалното управление на образованието /РУО/ в Русе д-р Росица Георгиева беше удостоена с грамота от областния управител Драгомир Драганов. Отличието се дава на Росица Георгиева за проявената висока социална отговорност на РУО под нейно ръководство, както и за успешната реализация и ползотворна съвместна дейност в изпълнение на здравната програма „Бързи герои 112“ в региона.

Благодарствена грамота беше присъдена и на националния координатор на здравно-образователната програма Елена Хадживълчева. Областният управител изрази увереност, че партньорството между държавните институции и неправителствения сектор ще продължи да се развива активно особено по толкова значими обществени теми. „Много е важно е да се поучим от добрия пример и самите ние да стартираме подобни полезни инициативи. Има много хубави неща, които трябва да се показват“, каза Драганов и определи инициативата като много сериозно постижение. Той даде и категорична заявка, че Областната администрация ще продължи да е партньор на подобни значими каузи.

От януари до края на март тази година са обучени близо 8700 деца от цялата област на възраст от 6 до 10 години как да разпознават основните симптоми на инсулт и как да спасят свой близък в спешната ситуация. „Тези деца, реално предадоха животоспасяващи знания и умения на над 52 000 ваши съграждани от цялата област. В проекта участваха 77 учебни заведения и над 500 начални и предучилищни учители. Но най-невероятното е, че благодарение на тази програма, вече има два спасени живота на Ваши съграждани от деца, преминали програмата „Бързи герои 112“, каза Хадживълчева. Тя посочи още, че дори един човешки живот да бъде спасен това ще оправдае очакванията и усилията на хората, стоящи зад инициативата. „Росица Георгиева даде смисъл на програмата в Русе. Благодарение на това, което направихме тук, децата могат да забележат симптом на инсулт, да го отделят от ежедневната ситуация и да реагират без паника“, допълни още Хадживълчева, която благодари на началника на РУО, че е повярвала в смисъла на образователната програма. От своя страна д-р Георгиева сподели, че е важно подрастващите да бъдат възпитани в емпатия, доброта и обич към другите, така че да могат да им помагат при нужда. За нея това е една страхотна кауза, която в действителност спасява човешки животи.

Припомняме, че през последните месеци Областната администрация подпомогна реализирането на инициативата в региона. Инициативата стана възможна и благодарение на редица държавни институции, двете университетски болници „Медика“ и „Канев“, както и Община Русе.

Към края на месец май се очаква да се проведе регионална среща на всички партньори по програмата.

На национално ниво статистиката е стряскаща. Тя сочи, че един от всеки четирима възрастни ще получи инсулт през живота си. България е на първо място в Европа по смъртност и инвалидизация от инсулт. Всеки ден някой от нас губи майка или баща, а децата ни – любима баба или дядо. Програмата „Бързи герои 112“ е част от Националния план за борба с инсулта в България и е единствената реално работеща и ефективна здравно образователна програма за превенция от сърдечно съдови заболявания и инсулт. Тя е одобрена от World Stroke Organization, Stroke Alliance for Europe и е част от инициативата „Мрежа на училища за здраве в Европа“ на СЗО и UNESCO. В България е подкрепена от Българско дружество по неврология, Българско дружество по инсулт, Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката. Реализира се от фондация „Сърце до сърце за България“. Методиката на програмата ефективно повишава осведомеността за борба с инсулта и включва силата на децата да помогнат за промяната на здравната култура на своите фамилии и на обществото ни като цяло. Към днешна дата на национално ниво са обучени 21 000 деца, които доставиха животоспасяващите знания за борба с инсулта до над 126 000 възрастни. /1 дете обучава и реално предава знанията към 6 възрастни в своята фамилия/.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    12
    123
    Тази всеславно известна корумпирана женица, кога ще почне да търка наровете в Сливенския затвор?! Кадрите на ГРОБ в действие....
  • 11
    11
    русенец
    Свинята си е свиня, но друго е свиня с благодарствена грамота от пияндурник, местил се от партия в партия!
  • 11
    10
    Русенци
    Награда за докторката на попските науки, свинята, партиен номад! Бравос! Явно пияндето и тоя боклук са биз бизе в далаверите.
  • 6
    9
    До 7 от Родител
    Когато аз получа инсулт или имам нужда от лекарска помощ искам да разчитам на работещо здравеопазване . Искам когото ми се наложи хоспитализация да не се чувствам като затворник и да чакам изтичането на 3 или 5 дневна пътека . Ако имам нужда от по -дълго лечение да не ме прехвърлят от едно отделинеи в друго ,за да могат да точат системата . А най-големия грях е ,че се използват деца от 5г. до 10г. за да изкарат някой лев или екскурзия до екзотични земи . Някой оцени ли психическите травми , които могат да се нанесат на нашите деца в тази крехка възраст? Запазете личните обиди за вас и вашите близки !
  • 14
    8
    До 7:
    Дано ТИ да получиш инсулт, да ти ЕПМ, и да чакаш на македонска организация, на Big Pharma, на дебелата лелка и селския пияница да ти спасят простата кратуна! Аман от тъпи ИДИОТИ като теб!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари