Наградиха победителите в конкурса за библиотекар и библиотека на годината в Русе

0

Наградата „библиотека на годината“ бе връчена от Драгомир Драганов на Народно читалище „Просвета – 1928“ от гр. Мартен

Областният управител Драгомир Драганов и кметът на Община Русе Пенчо Милков бяха сред официалните гости на награждаването на библиотекар и библиотека на годината за 2023 г. на област Русе.

Конкурсът е традиционен за региона, а наградите се връчват винаги около професионалния празник на библиотекаря – 11 май /денят, в който по стар стил почитаме Светите равноапостоли Кирил и Методий/.

Горд съм, че мога да заявя, че Регионална библиотека „Любен Каравелов“ е не само средище на познанието, просветата и културата, но и място за творческо общуване. Не спирайте да насърчавате четенето, защото културата и грамотността трябва да бъдат истинския „двигател“ на общественото развитие“, каза в обръщението си към присъстващите Драгомир Драганов. „Бъдете будители и не спирайте да популяризирате силата на словото“, допълни още областният управител, който отбеляза значението както на подобряването на материалната база в библиотеките към читалищата, така и на повишаването на възнаграждението на заетите там.

Общо 35 бяха номинациите за приза „библиотека на годината“, а 13 за топ библиотекар.

Отличията бяха присъдени след разглеждане на кандидатурите от петчленно жури, като в състава му бяха и двама експерти от Областната управа – Десислава Димитрова и Лилия Георгиева.

Наградата „библиотека на годината“ бе връчена от Драгомир Драганов на Народно читалище „Просвета – 1928“ от гр. Мартен. Победителят получи и ваучер за книги на стойност от 250 лв., осигурен от Регионалната библиотека. Сред интересните факти е, че библиотечният фонд на читалището включва над 10 100 книги и документи. Към читалището функционират и редица художествени състави за любителско творчество, както и два клуба за колективни и индивидуални форми на обучение – „Млад родолюбец“ и „Ние можем заедно“. Само през миналата година реализираните събития от читалището са над 50.

За библиотекар на годината беше избрана Силвия Бърдарова от Народно читалище „Тома Кърджиев – 1873“ от село Червена вода. Тя е с близо десетилетие опит като културен деец и също получи ваучер на стойност 250 лв. за закупуване на книги. По време на церемонията бяха връчени още две награди. Генадия Георгиева от Народно читалище „Христо Ботев 1928“ в Сливо поле взе специалната награда на Русенския университет „Ангел Кънчев“. Народно читалище „Възраждане-1960“ от Щръклево пък грабна наградата на Регионално експертния-консултантски и информационен център „Читалища“. И двете читалища също получиха ваучери за книги. От следващата година се обмисля областният управител също да присъжда награда на избрано от него читалище.

Кметът на Община Русе Пенчо Милков нарече библиотекарите грижовници както за книгите, така и за душите на четящите хора. Той подчерта, че Русенската библиотека се е превърнала в институция, която много надскача изискванията и е духовен център на града и областта. Кметът Милков гарантира и подкрепа при реализирането на различни инициативи. От своя страна директорът на Университетската библиотека към Русенския университет д-р Виктория Иванова пожела на директора на Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ Теодора Евтимова да разпалва и съхранява каузата библиотекар. Тя пожела на колегите си винаги да имат стремеж към израстване и утвърждаване, приемайки предизвикателствата на времето. По нейни думи Регионалната библиотека се е утвърдила като значим културен институт и заема достойно място, като непрекъснато работи за усъвършенстване и обогатяване на всички поколения. „За да бъде нашата библиотека известна и добре поставена в България и да върви напред, първо трябва да се развиват читалищните библиотеки в областта, а също хората да имат добро отношение към тези институции и към библиотекаря като професия“, каза Теодора Евтимова. В близко бъдеще предстои да бъде издаден сборник с рецепти от читалищата в региона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    2
    До Идилията
    Факт - ти си крещящ пример за неграмотен деормански селяндур с хомосексуални наклонности ха ха ха
  • 4
    1
    Каква идилия!
    Алкохолизираният герберастки брадатко, ебливия либийски ненаситник и една дузина лелки с наднормено тегло и тонове грим! Русе запада безвъзвратно! Напълни се с тъпи делиормански селяндури неграмотни!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари