Защо искат да добавят още една светлина на светофара

1
Предлагат да се добави четвърта светлина, която да се отнася само за автономните превозни средства
Предлагат да се добави четвърта светлина, която да се отнася само за автономните превозни средства Снимка: iStock

Предлагат да се добави четвърта светлина, която да се отнася само за автономните превозни средства

Автомобилите и камионите стават по-умни, а светлините, които контролират потока на трафика вече повече от век, за момента остават същите, но не е ли логично и те да са на прага на голяма трансформация.

Изследователите проучват начини да използват функции в съвременните автомобили, като GPS, за да направят движението по-безопасно и по-ефективно. Тези подобрения биха могли да премахнат изцяло днешните червени, жълти и зелени светлини, давайки контрол на автомобили без шофьор или т.нар. автономни автомобили, пишат от АР, цитирани от bTV Бизнес Новините.

Кой е измислил трите светлини на светофара?

Светофарите не са се променили много в САЩ през годините. За първи път през 1914 г. в Кливланд е инсталирана "общинска система за контрол на трафика", пише историкът Меган Кейт Нелсън за списание Smithsonian. Задвижвано от електричеството от градската тролейбусна линия, изобретението на инженера Джеймс Ходж включва две светлини: червена и зелена, цветовете, използвани от железопътните линии до този момент, а полицай, който стои в кабинка на тротоара, е трябвало да натисне превключвателя, за да промени сигнала.

Добавянето на жълтата светлина се приписва на полицая от Детройт Уилям Потс, въпреки че като градски служител по онова време е нямал възможността да я патентова. До 1930 г. всички големи американски градове и много по-малки имат поне един електрически светофар.

Защо светофарите имат нужда от промяна?

Появата автоматизираните превозни средства обаче представя свят от нови възможности за промяна в пътните сигнали.

Сред тези, които преосмислят потоците от трафик, е екип от държавния университет на Северна Каролина, ръководен от инжинера Али Хаджбабай. Вместо да премахне днешните пътни сигнали, той предлага да се добави четвърта светлина, може би бяла, която да се отнася само за автономните превозни средства по пътя.

„Когато стигнем до кръстовището, спираме, ако е червено, и тръгваме, ако е зелено“, каза Хаджбабайе. „Но ако бялата светлина е активна, вие просто следвате превозното средство пред вас.“

По негови думи конкретният цвят не е важен. Текущите светлини дори биха могли да са достатъчни, да речем, като ги модифицираме да мигат едновременно в червено и зелено, за да сигнализират, че се отнасят за автомобили без водачи.

Използването на такъв подход би било възможно след години, тъй като ще изисква 40% до 50% от превозните средства по пътищата да се управляват автономно.

Дъщерното дружество за самоуправляващи се автомобили на компанията майка на Google - Alphabet стартира напълно автономна услуга за споделено пътуване в Лос Анджелис и Остин, Тексас, дори без добавянето на четвърти светофар.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    5
    Аз съм
    Броячите, не се виждат от клоните на почти всички кръстовища. Няма ли кои да ги обхожда. Едно такова на прима виста е на париж от към ул. плиска
  • 6
    4
    Дафо
    Ако има броячи с обратно броене и на червеното на всеки сфетофар,за да може всеки да си прецени дали има време да премине или трябва да спре,ще се предотвратят доста нарушения.
  • -2
    3
    Washington
    РОЗОВА СВЕТЛИНА- ЗА ПЕДАЛИ
  • 7
    2
    майор Костов
    И 104-та светлина да турят на светофара за бай Ганя е все тая.
  • 3
    1
    Спонсор
    У нас трябва да добавят КЪЛВАЧ!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари