Как се изчислява заплащането по празници?

0
Ако трудът е извънреден - освен двойното заплащане, добавяме и още 100 % увеличение
Ако трудът е извънреден - освен двойното заплащане, добавяме и още 100 % увеличение Видео: NOVA

Ако трудът е извънреден - освен двойното заплащане, добавяме и още 100 % увеличение

Мнозина се питат какво трябва да бъде заплащането, ако работим докато другите почиват. Ако обичайно работим по график и смяната ни се пада на официален празник - минимумът, който трябва да получим, е двойно заплащане. Ако обаче трудът е извънреден - освен двойното заплащане, добавяме и още 100 % увеличение, предава NOVA.

От Инспекцията по труда са установили близо 1900 нарушения в заплащането на труда на официални празници за миналата година, а за 2022-а са били повече от 2000.

След обявяването на 2 май за неучебен за децата, пред работодатели и служители възникна хипотезата да слеят почивния 1 май с Великденските празници. Така във фирмата, в която работи Владимир, са взели решение всички да почиват и на 2-ри, но след това да работят извънредно на 11-и май.

"Решението беше на ръководството на фирмата, беше съгласувано с работническите колективи и беше много добре прието. И всъщност това е по-добрият вариант - бизнесът да взима решение как точно да свързва празници, да отработва", заяви прокуристът в машиностроителен завод в Казанлък Владимир Спасов.

За пекарни като тази на Красимира Веселинова, работата в почивните дни е почти задължителна.

"Не почиваме по празниците. Работим непрекъснато, за да задоволим нуждите на нашите клиенти. До събота включително съм на работа - евентуално в неделя може и да почивам", посочи тя.

"На който му се пада, той ще работи. Винаги съм изхождала от това, че хората трябва да се разбират помежду си. Другото важно е финансовата мотивация", смята Антоанета Петрова, продавач-консултант.

За служители като нея заплащането следва да бъде двойно, защото работи по график. Хората, за които обаче това е извънреден труд, трябва да получат повече. "Ако трудът е извънреден, то в този случай той се заплаща с още 100% увеличение", обясни Ваня Джупанова, главен експерт отдел "Връзки с обществеността" в Главна инспекция по труда.

Ако трудът ни не е заплатен, трябва да разполагаме с писмено доказателство, за да можем да търсим правата си пред Инспекцията по труда. "В случая това е заповедта за възлагане на извънредния труд и поименния график. Ако нямаме такова доказателство - трудно бихме могли да докажем това, че сме полагали труд", допълни Джупанова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари