Бебе лешояд се върна в зоопарка в Стара Загора

0

То е второ за двойката белоглави лешояди Сание и Белчо за тази година

И второто бебе белоглаво лешоядче, излюпено в Спасителния център за диви животни на сдружение „Зелени Балкани“ преди 12 дни, беше върнато днес на родителите му в зоопарка в Стара Загора. То е второ за двойката белоглави лешояди Сание и Белчо за тази година.

В момента тази двойка си има пиле, за което се грижи, а това е лешеядчето, излюпено преди близо три месеца. По тази причина ще се наложи сега то да бъде изведено от волиерата“, обясни д-р Руско Петров от спасителен център за диви животниЗелени Балкани“. Той допълни, че „тези птици в природата имат излюпено едно малко и сега ще вземем по-голямото пиле. Ние ще го пренесем в самостоятелна волиера, където ще престои около 20-30 дни под наблюдение. Веднага след това ще бъде преместено в адаптационна волиера в природен парк „Сините камъни“. Там вероятно ще престои около година след което се надяваме да сложим на птицата предавател и да можем да я освободим. Целта на този предавател е да следим всяко едно негово движение“, разказа ветеринарният лекар.

Д-р Русков обясни, че бащата Белчо е от 2003 - 2004 година в спасителния център и е един от символите му. „Той се грижи много добре за малкото и помага на майката в отглеждането на бебето“, посочи още експертът.

Той изрази надежда, че през следващата година и другата двойка белоглави лешояди Шандин и Айлен, която обитава зоопарка в Стара Загора, също да имат потомство. „Те обитават от дълго време зоопарка. През миналата година тя снесе яйце, което за жалост беше неоплодено. През тази година също имаше яйце, то беше оплодено, но малкото не можа да се излюпи“, разказа д-р Русков.

Добрата грижа и хранене дават отражение върху размножаването на животните и затова тази година имаме две малки“, каза временно изпълняващият длъжността директор на зоопарка в Стара Загора д-р Найден Илинов.

Той обясни, че предстои през следващите месеци да се подобрят още условията в самата клетка, където живеят двете двойки белоглави лешояди. Ще бъдат подменени гнездилките, където се намират животните и ще бъдат поставени камъни, клони, за да може тази среда да бъде максимално близка до природната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари