Християни и мюсюлмани построиха заедно църква в село Драганово

2
Построяването на храм обедини усилията на институции, християни и мюсюлмани
Построяването на храм обедини усилията на институции, християни и мюсюлмани

Построяването на храм обедини усилията на институции, християни и мюсюлмани

За първи път жителите на бургаското село Драганово ще отбележат Великден в свой храм. Мащабна благотворителна кампания и обединение на усилията на институции, християни и мюсюлмани доведе до издигането на „Св. Животоприемен източник“ - име, което е носил разрушеният през 1944 г. стар храм в селото. Божият дом е малък, но има блестящ купол.

Протойрей Николай Янков благодари в "Твоят ден" по NOVA NEWS на всички хора от различните вероизповедания, които са помогнали за изграждането на църквата.

Идеята за построяването на храм идва приживе на Дянко Григоров и съпругата му Йовита. През 2017 г. те създават инициативен комитет за изграждането му.

За осигуряването на терен много бързо реагират и от общината, разказа Мария Иванова, която е член на църковното настоятелство.

Областният управител проф. Мария Нейкова и цялата администрация също се включват в идеята за събиране на средства, а архитект дарява проекта за храма безвъзмездно.

Нейкова разказа за двата благотворителни концерта, на които са събрани голяма част от необходимите средства.

Към инициативата се включват и двама областни управители, които подаряват камбана, а фабрика за керамика дарява материали и консумативи.

Иванова каза, че църквата е изградена за девет месеца. Местните жители споделят, че не са вярвали, че това може да се случи за толкова малко време.

В пълното завършване на храма ще се включат девет от студентите по "Стенопис" от Художествената академия. Доц. Драганов сподели, че за младите творци това е и обучение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари