Доколко Русе е град на модерността?

1
Модерност или друго?
Модерност или друго? Снимка: БНР

Модерност или друго?

Три етикета стоят неизменно до името на Русе - "Най-европейския град", "Малката Виена" и "Град на модерността". Два от тях се свързват с Европа и връзката ни по Дунава. За "Малката Виена" близостта с голямата Виена била толкова жизнено важна, колкото после станала тази със Съветския съюз, предава БНР.

Но… европейският полъх се оказва, че е само за пред гости. Както и илюзията, че гражданите на Русе ще са най-активни по европейските въпроси и очакват с нетърпение именно изборите за Европейски парламент.

Активността е проблем. На последните местни избори толкова малко хора избраха кмета, колкото други са имали за гости на рождените си дни, но такива са правилата - излизаш, гласуваш, получаваш. Не излизаш, не гласуваш, търпиш.

Всъщност ако искате да спечелите русенските избиратели, задължително трябва спешно да регистрирате нова формация. Ако сте стара партия със стари кандидати, нямате шанс. Тук, край Дунава, се хвърляме с главата напред към всичко ново.

Модерност или друго?

Според проучванията на социолозите българите вярват повече на европейските институции, отколкото на българските и това анализаторите намират за израз на безпомощност - някой друг, отвън да дойде и да ни реши проблемите. Ако се намери такъв, той първо трябва да влезе в Русе, на който от европейския облик са му останали няколко фасади плюс един чаршаф, за да не се вижда колко е зле.

Иначе трета лента до Търново все още няма и само изораните кръгчета в нивите край Ценово поддържат надеждата за бъдеща магистрала.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    15
    Волф
    Познавам млади хора им допадат и родоспски градчета и селца. И са си останали там или са се върнали. Нормално е да има русенци да си обичат Русе и да им харесва да живеят там.
  • 3
    14
    Русе
    Оф…аз не съм ти казал за официални данни, млади хора и подобни. Не харесвам и Пенчо Милков. Аз казах, че на мен просто Русе ми допада повече от София, живял съм и съм учил в чужбински университети също. Нека всеки е щастлив, където се чувства добре
  • 8
    13
    Оф...
    Ок, но къде са младите хора? В Русе? Ми не. Не знам каква е средата ви, но около мен масово са или в по-големите градове, или в чужбина. И много, много рядко се връщат. За мен те са най-големият ми ориентир. Имат образование,имат хъс и за съжаление тук не могат да го развият. Възможностите на другите места за тях са много по-добри и много ясно, ще се възползват. Даже не ми се спори, толкова са нелепи твърденията за Русе. Ами има официални данни- отворете, четете и направете анализ, ако можете.
  • 7
    12
    Балканеца
    Номер 11, в началото на 20 век в Русе са живеели 30-35 хил човека. Повече ли млади хора е имало спред теб? Именно тогава е построено Доходното здание, както и голяма част от архитектурните паметници в Центъра. Не е въпроса в количеството, а в качеството.
  • 1
    11
    Русе
    Слабите страни на Русе са малко млади хора -> малко възможности за социализация за млади хора, както и инономика базирана на примитивно производство с ниска добавена стойност. Градската среда е ОК на фона гетото София, където единственият напредък е метрото. На мястото, където живея в Русе също не съм усещал много замърсен въздух. Пише, че в Здравец повече се е усещало, но там, където съм, не съм усещал.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари