Косатки потопиха ветроходна лодка край Гибралтар

0
Танкер е спаси двама души на борда
Танкер е спаси двама души на борда

Танкер е спаси двама души на борда

Неизвестен брой косатки блъснаха и потопиха ветроходна яхта в Гибралтарския пролив в неделя сутринта, съобщи "Fox News". Това е най-новата атака в тенденция, която тормози моряците в региона през последните четири години.

Последният инцидент се е случил около 9 часа сутринта, когато членове на екипажа на борда на Alboran Cognac се обадили на спасителните служби за помощ, като казали, че корабът им е бил повреден от косатки на около 20 километра от нос Спартел, съобщава местното издание El Pais, позовавайки се на испанската морска спасителна служба. Нос Спартел се намира на южния вход на Гибралтарския пролив.

Хеликоптер беше мобилизиран и петролният танкер МТ Lascaux, който плаваше наблизо, също беше помолен да окаже помощ.

Танкерът успешно е спаси двамата души на борда и ги транспортира до Гибралтар. Яхтата е оставена на течението и в крайна сметка е потънала.

Инцидентът е последният пример за повтарящи се нападения на косатки около Гибралтарския пролив, който разделя Европа от Африка и край атлантическото крайбрежие на Португалия и северозападна Испания.

Не е ясно защо косатките се насочват към лодки, но някои експерти смятат, че това може да са атаки на отмъщение.

Морският биолог Алфредо Лопес Фернандес каза пред Live Science по-рано, че водещият кит, женска косатка, наречена от учените "Бяла Гладис", е претърпяла "критичен момент на агония", вероятно сблъсък с лодка или оплитане с въдица, което я е направила по-агресивна.

Други теории включват, че това е игрива проява на любопитството на бозайниците или умишлено насочване към това, което те възприемат като конкуренти за любимата си плячка, местния червен тон, пише News.bg.

През по-голямата част от времето подобни сблъсъци с косатки обичайно водят до леки наранявания или щети. Атаките обаче са зачестили и няколко са довели до потъване на лодки.

През август миналата година 77-годишният Феп Филусерос плавал край бреговете на нос Винсент в Португалия, когато лодката му била нападната от косатки. Морякът, който има 55-годишен опит, каза, че косатките са продължили да го преследват 30 минути - дори когато лодката му е била теглена до брега.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    1
    Моряк
    Чувал съм за такива случаи. Преди много години пътувахме от Сет Фуего Куба към Халифакс и точно когато аз бях на вахта като рулеви получихме сигнал SOS по морза и Мейдей по радиостанцията от яхта нападната от косатки някъде на траверс на Савана САЩ. Най бързо се притекоха два риболовни кораба и спасиха екипажа от 3ма човека. Тогава по американската телевизия говореха( един пт капитаните превеждаше) че такива случаи има много о може би многото изчезнали ветроходни яхти и рибарски лодки се дължи на това щото на повечето изчезвания не е имало лошо време или буря. Тогава морските специалисти съветваха че най ефективно средство срещу нападение е пиратки водоустойчиви. После във Черноморски риболов със пиратки най лесно се гонеха а и още се гонят делфините за да не лъст мрежите. Безвредно и безопасно за делфините но ефективно
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Група британски учени са доказали, че няма нещо във Вселената, което българите да не могат да напсуват.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари