Високите такси оставят хиляди хора без достъп до банка

1
Това се случва въпреки европейската регулация, която създаде т. нар. базова банкова сметка
Това се случва въпреки европейската регулация, която създаде т. нар. базова банкова сметка

Това се случва въпреки европейската регулация, която създаде т. нар. базова банкова сметка

Между 12 и 16% от българите над 15-годишна възраст не притежават банкова сметка. Това показва доклад на базирания в Брюксел тинк-танк Finance Watch. На база последните данни за населението на България от Националния статистически институт (НСИ) това означава, че между 650 и 850 хиляди души не притежават банкова сметка, съобщава сайтът Economic.bg.

Подобна е и картината в Унгария, а най-крайна – в Румъния, където около трима от всеки десет души над 15 години не притежават банкова сметка.

Докладът основно посочва, че уязвимите потребители нямат достатъчно лесен достъп до основна банкова сметка заради високите такси в Европейския съюз. Това се случва въпреки европейската регулация, която създаде т. нар. базова банкова сметка. Тя е факт и в България, но използването ѝ е пренебрежимо малко.

Според експертите в неправителствената организация причини за огромния брой хора без банкова сметка са недостатъчни кампании за осведомяване, достъпност и нежелание на банките да предлагат и информират потребителите за тези продукти. От Европейската организация на потребителите (BEUC) пък посочват като причина и все по-малкото банкови клонове и касови услуги.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    1
    гост
    Уязвим че нямам банкова сметка ? Хайде не ставайте смешни. Моята банка "ПортфейлБанк" е най-сигурната и е без такси и мошенничества.също така работи 24/7 без почивки.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари