До 5000 лева скочиха цените на жилищата в Благоевград

3
Двустайни и тристайни жилища са сред най-търсените на пазара
Двустайни и тристайни жилища са сред най-търсените на пазара Снимка: БНТ

Двустайни и тристайни жилища са сред най-търсените на пазара

До 2500 евро на квадратен метър стигнаха цените на готовите жилища в Благоевград, отчитат агенциите за недвижими имоти в региона. На този фон хората там получават малко над 1400 лева средна работна заплата показват данните на националната статистика.

Двустайни и тристайни жилища са сред най-търсените на пазара за недвижими имоти в Благоевград през последните месеци, отчитат големите брокерски къщи. А сред основните клиенти са семейства с по едно или повече деца, които в повечето случаи закупуват жилището с помощта на банков кредит.

"Предпочитаното е готово с акт 16, завършеното за покупка като имот. Готови апартаменти и то - незавършени до ключ - на замаска и мазилка в идеалния център се продават от 1200 до 1500 евро. Завършени готови се продават 2000 до 2500 евро на квадратен метър", каза Кирил Велинов – брокер, предаде БНТ.

Въпреки по-слабото търсене в сравнение с минали години, според Велинов цените няма да паднат.

"Факторите са няколко – едно е материалите, второ - работната ръка. От 20-годишния ни опит, не е имало назад цени".

Част от хората в Благоевград смятат цените на имотния пазар в момента като неоправдани на база доходите, които получават.

"Не е оправдано, разбира се. 2200 евро? Толкова е в Скандинавието и ние тук, много е скъпо", каза Мария Николова – жител на Благоевград.

"Ние живеем в Испания и определено цените тук са много по-скъпи на имотите, отколкото там", споделя друг жител.

А за огромната разлика в цените на жилищата и заплатите в Благоевград, икономистите имат обяснение.

"Така, както ние се намираме във валутен борд и макар фиксиран към еврото, централната ни банка е лишена от възможности да интервелира на пазара и да се намесва и да ограничава такива несигурни състояния. Въпреки че тя го прави, централната банка прави необходимото, но, за жалост, ефектите са ограничени или само в краткосрочен план", посочи доц. Елена Ставрова – икономист.

Заниженият контрол при издаването на строителни разрешения и контролът на самия строеж са още фактори, които оказват влияние на цените на имотите, допълни още Ставрова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    Крис
    И едни брокери в Благоевград се навъдиха! А много развит град 😁
  • 4
    2
    Боре Тъпото
    То пък сте намерили кой да питате, бивша машинописка на топ мафиот, пребоядисала се на герберка, пишман "доцентка"!
  • 7
    1
    Еееееееее
    Купувайте,братя!!!!! Още ще вдигат цените!!!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари