Знаете ли коя е Мата Хари?

1

Париж, 1904-та. Отбраното общество в затъмнения салон на мадам Киреевски очаква поредната новост на известната парижка ценителка на изкуството.

Лампите светват и разкриват на импровизираната сцена млада жена, висока и стройна, с гъсти черни коси и смугла кожа. Под звуците на ситар екзотичната красавица започва своя танц, извива гъвкавото си тяло в непознати и невиждани досега движения, пишат Edna.bg

Затаила дъх, публиката се пренася в индийските храмове, сред дeвадаси, вадаши и научи, опива се от усещането за свещена сласт и за божествени нощи.

И когато неземната жена отхвърля и последния воал от голото си тяло и се скрива от погледа, в салона се възцарява тишината на неверието. Видение ли е било това?

Родила се е звезда. Мата Хари е започнала своето триумфално шествие.

Парижката, германската, италианската преса не жалят суперлативи за дъщерята на храмова танцьорка. И никой не подозира, че зад необичайната външност и измисленото име и самоличност се крие всъщност Маргарета Хертрьойда Зеле, лейди МакЛеод, дъщеря на холандски шапкар, омъжена за значително по-възрастен шотландски барон. 

Маргарета обикаля страни, превзема сцени и салони, а годините вървят. С тях си отива младостта, отиват си и парите през широките пръсти на свикналата на лукс и разкош жена. И на четиридесет години Мата Хари, куртизанката, познала преклонението на графове и барони, на принцове и банкери, се влюбва – за пръв път в живота си, с онази любов, която не знае пречки, за която и смъртта е без значение...

През 2017 г. се навършват 100 г. от разстрела на холандската танцьорка Маргарета Зеле, баронеса МакЛеод, известна на света с артистичния си псевдоним Мата Хари. Съдбата, еротичното излъчване, авантюризмът на тази жена не спират да занимават през всички тези години умовете на писатели, режисьори, сценаристи.

В нейния образ се превъплъщават актриси като Грета Гарбо, Силвия Кристел, Жан Моро.

Коя е Мата Хари, велика танцьорка или велика лъжкиня, нежна покорителка на мъжки сърца или просто безогледна използвачка, умела комбинаторка или хладнокръвна шпионка?

Проучвайки документите от живота на тази скандална жена, отчитайки и последните разкрития относно истината за нейната шпионска дейност и употребяването ù за оправдаване неуспехите на Франция, френската писателка Ан Браганс създава вълнуващ биографичен роман, който издателство "Емас" ни поднася в успешната си поредица "Известните жени в историята".

Източник: Edna.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари