Знаете ли кое е общото между Gucci и Джокович?

3
И не, никой не се интересува, че Гучи е световно известен, че е осигурил хиляди работни места в САЩ, че е бил благодетел на куп добри събития, пише Лияна Панделиева
И не, никой не се интересува, че Гучи е световно известен, че е осигурил хиляди работни места в САЩ, че е бил благодетел на куп добри събития, пише Лияна Панделиева Снимка: Фейсбук

Знаете ли кое е общото между Алдо Гучи, някога шеф на империята Gucci и Джокович?

Националната култура, която е карала всеки от тях да е толкова убеден в своята невероятна изключителност, че да счита, че законите не се отнасят до тях.

В крайна сметка, управляващият на фамилията и марката Гучи, Алдо Гучи е получил присъда от една година в затвора за укриване на данъци в САЩ. При това е осъден ефективно, вече на възраст 81 години. Когато на финалното съдебно дело от цялото си сърце Алдо Гучи се извинява на съдията за извършеното престъпление и обещава да плати всичките около 26 милиона долара, съдията отговаря: "Не се и съмнявам, господин Гучи, че няма да допуснете същата грешка - предстои да я излежите в затвора!"

И не, никой не се интересува, че Гучи е световно известен, че е осигурил хиляди работни места в САЩ, че е бил благодетел на куп добри събития. Наказанието не е за доброто - то е за престъплението.

Разказвам това, защото голямата драма с Джокович няма общо с ваксините, нито с тениса, нито с политиката, а с нормите на правовата държава. И тенисистът, досущ като модистът, е бил убеден, че правилата са нещо, което се заобикаля според човека.

Алдо Гучи е бил нееднократно предупреден от адвоката си, години преди да бъде осъден, че това неминуемо ще го сполети. В отговор Алдо Гучи дарявал още пари, отварял още работни места и твърдял, че е толкова готин, че няма да го пипнат. Е, пипват го.

Джокович вероятно е могъл да получи медицинско изключение, но не за този турнир, не и на цената на лъжа и манипулация, която толкова лесно се доказва. Но той е бил дълбоко убеден, че е толкова специален, толкова неповторим и обичан, че правилата за него ще бъдат заобиколени, както би се случило в балканския ни регион.

Първото съдебно решение на австралийския съд е логично, защото съдията все още не разполага с доказателства за лъжите. След това започва голямото гърчене на тенисиста и неговия екип - жални извинения и обяснения за грешка, но всяка от тях - недопустима.

Между другото, абсолютно същото е правил Алдо Гучи пред американския съд.

Причината на Балканите да приемаме сагата с Джокович толкова лично е, че принадлежим на културата, която не вярва в силата на правото, а в силата на изключението. Ние сме нации, които изключваме правилата всеки път, когато не ни харесват и обясняваме на останалия свят, че те са лоши хора, защото не искат да са като нас.

Наследниците на Алдо Гучи вече не допускат грешката да не плащат данъци в Америка - мразят се, правят си мръсно, убиват се, но са винаги изрядни към фиска 

Каква е цената на неуспялата манипулация в Австралия, Джокович тепърва ще разбере от нейната бизнес страна. Проблемите едва сега започват.

Лияна Панделиева

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари