Зловеща катастрофа с наши треньори по ски

0

Двама треньори от националния отбор на България по ски алпийски дисциплини и националът Алберт Попов пострадаха при пътно-транспортен инцидент в Зьолден (Австрия), съобщиха от федерацията.

Автомобилът, в който са били главният треньор на националите Драго Грубелник, помощникът му Димитър Христов и 18-годишният ни състезател Попов, се е преобръщал 100-ина метра по склона.

Нашите са се прибирали от тренировка на австрийския глетчер. Според разследващите органи, инцидентът станал на надморска височина 2330 м. Шофьорът е предприел изпреварване, при което изпуснал контрол над автомобила, той се преобърнал през мантинелата и колата се претърколила в пропастта. По информация на „Клайне Цайтунг“ в спасителната операция след катастрофата са участвали планински спасители, алпийска полиция и спасителен хеликоптер.

Алберт Попов е най-леко пострадалият от спътниците. Той е откаран в Университетската болница в Инсбрук, където лекарите са установили счупване на глезена му и множество травми по главата. Животът ме е вън от опасност.

В тежко състояние обаче са двамата треньори. Легендарният словенски скиор от близкото минало Грубелник и помощникът му в националния Митко Христов откарани с хеликоптера в болница в Германия, разбра „Монитор“. Драго е поставен на командно дишане.

„Слава Богу, Алберт не е тежко пострадал, но треньорите са зле. Докато разберем какво точно му има обаче, светът ни се преобърна – разказа бащата на скиора Димислав Попов. – Говорихме с лекари от болницата, а и в Инсбрук са му се притекли на помощ други български треньори, които са били в региона. Когато майка му пристигне в болницата, ще имаме повече яснота за състоянието му“, допълни той.

Майка на Аби – бившата скиорка Мартина Попова, хвана самолета за Австрия веднага, след като разбра за инцидента. Снощи тя трябваше да пристигне в Университетската болница при сина си.

Свидетели на инцидента са станали останалите състезатели от националния ни отбор. Стефан Присадов, Йоан Тодоров и Камен Златков са пътували с джип, непосредствено зад автомобила на пострадалите. На един завой от пътя те просто изгубили колата им от поглед и после се върнали да видят какво е станало.

От външно министерство потвърдиха за инцидента с Алберт Попов и треньорите по ски. „Няма опасност за живота на скиора. Консулът ни Ивайло Върбанов е говорил с момчето, родителите му също са осъществили контакт с него“, съобщиха от Министерство на външните работи пред Агенция „Монитор”.

Алпийците ни трябваше да отпътуват за Швеция на 12 ноември, но заради липсата на сняг там отидоха на глетчера в Зьолден, където да изчакат преди да решат къде да продължи подготовката им. Въпреки крехката си възраст, Алберт Попов е най-добрият ни скиор в момента и вече втори сезон кара за Световната купа при мъжете. От лятото насам обаче Аби е преследван от нелепи инциденти. По-рано той едва не счупи кост на крака при удар в хотелската си стая. Преди това пък друга травма не позволяваше на скиора на тренира пълноценно. Заради счупения глезен, той едва ли ще успее да се възстанови до края на сезона.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари