Златно съкровище открито до Исперих ще бъде представено в Лувъра

1
ТРАКИЙСКО ИЗКУСТВО В ЛУВЪРА
ТРАКИЙСКО ИЗКУСТВО В ЛУВЪРА Видео: КИС 13

Новооткритото златно съкровище в могилата край село Свещари до Исперих ще бъде представено на изложбатракийско изкуство" в Лувъра.  

Сред експонатите ще има  находки, открити в могилите на историко-археологически резерват Сборяново, както и снимков материал на тракийската царска гробница в Свещари. Ще бъдат предоставени и предмети, намерени в нея, като накити, пръстен и гривни, които се съхраняват в Историческия музей в Разград.

Ще има и 7 експоната на историческия музей в Исперих, като сред тях са ювелирни инструменти, открити в Сборяново, свързани с обработката на тракийско злато. Междувременно Историческият музей в Исперих е направил искане пред Министерството на културата да разреши Археологическият музей в София да върне на музея в Исперих експонатите, намерени в могилите на археологически резерват Сборяново.

Целта е тези съкровища да бъдат експонирани на място в Исперих, за да се даде тласък на туризма в региона и на посещенията на царската тракийска гробница на хора от цял свят. Резерватът Сборяново е един от седемте български представители в ЮНЕСКО.

Източник: КИС 13
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари