Златният талон става дигитален

7
Около 10% от родните шофьори имат привилегията да го притежават
Около 10% от родните шофьори имат привилегията да го притежават

Около 10% от родните шофьори имат привилегията да го притежават

Златният талон за водачите без нарушения се запазва и става дигитален. Това каза бившият шеф на „Пътна полиция“ Тенчо Тенев, цитиран от „Телеграф“.

Той уточни, че новите изрядни шофьори трябва да заявят желанието си за издаване на документа.

Неяснотата около това дали остава или изчезва тази привилегия, излезе на дневен ред в петък, след като бяха обнародвани промени в Закона за движението по пътищата, според които отпадна синият талон. Там не е споменат златният и в момента той вече фигурира единствено в наредба.

Заварено

Тенев коментира, че хората, които в момента имат златен талон, ще продължат да се възползват от привилегията. „Който си го има, ще продължи да се ползва от него, само че документът ще е вкаран в системата, а няма да бъде физически в човека“, заяви той. Тенев обясни, че при проверка униформеният ще вижда, че даден водач 6 години не е имал нарушение и при съставяне на фиш за преминаване на червен светофар например златният талон ще спаси броя на контролните му точки, но шофьорът ще трябва да плати глобата. При по-сериозни провинения, като катастрофа и след употреба на алкохол, привилегията не играе роля.

Стимул

Трябва да има стимули за водачите, както е с този златен талон. Това му дава определени преимущества пред останалите“, каза бившият шеф. Той посочи, че около 10% от родните водачи имат такъв талон и могат да минат по-леко в случай, че бъдат хванати да говорят по телефон, минат на червено, не са сложили колана си, извършили са неправилна маневра и пр. Досега те връщаха златния си талон и получаваха син. Тенев каза, че добре се е възприела и практиката при издаване на електронен фиш и заплащането му в 7 дни срок нарушителят да получава възможност да плати 70% от размера на санкцията, а не 100%.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари