Зимните плодове, които трябва да хапваме за силен имунитет

8
Изграждането на силен имунитет е наистина голямо предизвикателство
Изграждането на силен имунитет е наистина голямо предизвикателство

Изграждането на силен имунитет е наистина голямо предизвикателство

Какво ли не се опитваме да включим в менюто си, само за да се предпазим от инфекции и настинки, особено през сегашния зимен период. Хубаво е, че все пак на пазара все още се намират пресни и хубави плодове, за здравословна част от диетата ни, като може да ги консумираме както сурови, така и като част от сокове и смутита, пише Actualno.com

Сезонът на летните плодове отдавна приключи, но тялото ни все още се нуждае от хранителни вещества. За да поддържате имунната система силна през цялата година, лекарите препоръчват да ядете поне 2-3 порции сезонни плодове на ден. Кои са най-полезни през зимния сезон?

Вкусните и ароматни круши

Този плод е чудесен и много полезен за организма. Крушите действат противовъзпалително и съдържат антиоксиданти като витамините Е и Це. Също така имат голямо съдържание на пектин в себе си, който отговаря за пречистването на организма, бъбреците и черния дроб от вредните вещества, натрупвани с времето в тях. Крушите са много богати и на елемента – мед, улесняващ приема на останалите микроелементи като желязото и по-лесното им усвояване.

Свежите и сочни портокали

В портокалите има много голямо количество на витамин Це, което прави портокалите идеални за предпазване от сезонните вируси и настинки и намаляващи симптомите на различни заболявания от хронично естество. Ако сте любители на фрешовете то портокаловите ще ви станат любими.

Полезните ябълки

Ако изяждаме поне по ябълка на ден, това ще държи лекаря далеч от нас. Често сме чували тази поговорка. Ябълките влияят благоприятно за здравия ни имунитет като намалява и възпаленията по тялото. Богати са на фибри, пектин, витамините Це и К, което ги прави препоръчвани от много диетолози.

Помелото

Този цитрус е богат източник на витамин Ц, който подсилва имунитета, също така и на много калий, влияещ за регулирането на водния баланс в тялото и баланса на кръвното налягане.

Екзотичният нар

Нарът е толкова наситено червен и прекрасен плод, даващ ни защита от свободни радикали в организма, разреждащ кръвта ни, подобрявайки функцията на сърдечно-съдовата система.

Сините сливи

Те са страхотен плод и богат източник на антиоксиданти, които ни помагат да се борим с различните инфекции в организма и предпазвайки го от образуването на ракови клетки в него.

Райската ябълка

Райската ябълка съдържа витамини А, РР, витамини от група В, желязо, калций, йод и много други полезни вещества. Стимулира клетъчното обновяване, нормализира кръвното налягане, подобрява зрението и състоянието на кожата. Освен това сладките и жизнени плодове засилват производството на серотонин, хормона на щастието. Ако ядете поне 2 средни райски ябълки на ден, тогава можете да забравите за зимната умора.

Кивито

Дори и най-малкото киви може да донесе големи ползи за тялото. Наистина един плод съдържа дневна доза витамин С – основната защита срещу настинки. Кивито е богато и на други полезни вещества: витамини А, В, РР, Е, В 9 (фолиева киселина), желязо, магнезий, йод и др. Специалистите препоръчват да се консумира киви с кората, тъй като съдържа важни за здравето антиоксиданти. Добавете киви към зърнени храни, кисели млека, яжте просто така и бъдете здрави!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари