Журналистът Атанас Чобанов информиран от чуждо правителство, че е под "непосредствена заплаха"

1
За мен е ясно, че поръчката идва от първия ред в Народното събрание, обяви той
За мен е ясно, че поръчката идва от първия ред в Народното събрание, обяви той

За мен е ясно, че поръчката идва от първия ред в Народното събрание, обяви той

"Чуждо правителство информира в петък нашия журналист Атанас Чобанов за непосредствена заплаха. Той информира българското правителство. Българското правителство спи." Това обяви в Туитър разследващият сайт BIRD, чийто главен редактор е Чобанов.

Пред вестник "Сега" журналистът потвърди, че в петък по обяд е получил обаждане от официално лице от чуждо правителство, "че съм под непосредствена заплаха и те са длъжни по закон да ме уведомят". Чобанов допълни, че заплахата е локална за България, а той в момента е в чужбина. "Уведомих веднага българските служби, които бяха в неведение. До момента нямам никакво официално потвърждение, че нещо се предприема по този случай", казва журналистът.

"Последната ми работа е свързана с Пеевски и лобистки договори на негови проксита с Тони Подеста (американски лобист, б.а.). За мен е ясно, че поръчката идва от първия ред в Народното събрание. Въпросът е какво прави новата власт, за да ни извади от позорното 111-о място по медийна свобода", коментира още Чобанов.

Вестникът е отправил официално питане по темата до МВР.

Това не е първият случай на заплашван журналист от България. През 2020 г. Антикорупционният фонд съобщи, че седмица преди да излезе поредния епизод от разследването "Осемте джуджета" на Николай Стайков, той е получил заплахи. На личния му мобилен телефон през равен интервал от време в продължение на 24 часа, той е получавал обаждания с питане дали това е погребална агенция Стайкови. Домът му, както и къщата на родителите на съпругата му, където са се намирали децата му, пък са били замервани с яйца. Стайков подаде сигнал до полицията, прокуратурата му назначи охрана. И до днес не е ясно дали заплашвалите го са разкрити.

Ето какво сподели журналистът преди минути:

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари