Журналист: Бойко Борисов го няма в досиетата "Пандора", защото вярва на чекмеджета, а не на офшорки

0
Години наред службите по едно са работили, друго са замитали, коментира Димитър Стоянов
Години наред службите по едно са работили, друго са замитали, коментира Димитър Стоянов Снимка: Actualno.com

Бойко Борисов го няма в Досиетата "Пандора" защото откъм офшорки използва компании, които са останали извън периметъра на този теч

Или просто не вярва в офшорки, а в чекмеджета. Това каза Димитър Стоянов, разследващ журналист от Биволъ и BIRD, цитиран от Actualno

Какво постигнаха разкритията по Досиетата "Пандора"?

За първи път от доста време насам Делян Пеевски излезе на светло. Аз лично не бях виждал негови изявления от 3-4 години. Всички успяхме да се насладим на постиженията на неговия диетолог.

Няколко независими един от друг друг доклади на държавни и частни разузнавателни структури излизат със заключение, че в хода на контрабандата на цигари, той и неговите съдружници са плащали на "Ислямска държава". Когато те са си купували спокойствие да пласират цигарите безметежно и безпрепятствено, те са финансирали тероризъм. Той каза, че за нищо не е плащал.

Това може да се тълкува много широко. Какво означава един олигарх да не е плащал нищо? Това признание, че е получавал активите на КТБ без пари ли е? Или признание, че тепърва ще плаща сметката, която е натрупал.

Това, което сме публикували сега е, достатъчно като доказателства, за да се започне производство срещу Пеевски. Прокуратурата проверява двойното гражданство на бившия министър на икономиката, но не виждам прокуратурата да проверява Пеевски поради факта, че той е бил управител на фирма, докато е бил депутат.

В близко бъдеще ще поискаме оставката на борда на БНБ (сериозно основание е едно от разкритията по Досиетата "Пандора"). Надявам се, че нашите разследвания и нещата, които публикуваме, няма да останат незабелязани. Факт е, че за първи път имаме реакции.

Какво разкрития още предстоят?

Има доста знакови имена, които тепърва ще излизат в Досиетата "Пандора". След последните ни публикации, ако държавата беше на мястото си, щеше да има много оставки сред финансовите регулатори.

Работят ли службите по разкритията?

Години наред службите по едно са работили, друго са замитали. Управлението на ГЕРБ беше много специфично в тази посока. И сега са налице хора, които имат изградени инстинкти да се скатават и да чакат някакви стабилни условия, за да заработят, а такива няма. Онези, които са на върха на различни ведомства, било то МВР или ДАНС, като едни пастири като подчинените си да работят, едва ли не със сопа.

Но за да заработят службите, трябва да има прокуратура. За да се поиска заповед за задържане, все някой прокурор трябва да я разпише

Данните по Досиетата "Пандора" от пробив в компанията Trident Trust ли идват?

Най-вероятно има пробив в много повече от една компания. Както видяхме има пробив в кантората "Пападополу" в Ларнака, Кипър. Пробиви винаги е имало и винаги ще има. Всяка една система, която може да бъде разбита, в крайна сметка ще бъде.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Младеж, девойка и мъж в купето на влак. Девойката е с много къса пола и дълбоко деколте, което те кара да... Девойката се опитва да привлече вниманието на младежа, питайки го какво чете. Той не обръща внимание дори на поканата ѝ да отидат до вагон-ресторанта. Накрая тя излязла сама от купето. Веднага щом затворила вратата мъжа казва на младежа:
- Ти в ред ли си? И ти се натиска! Аз така се възбудих, че бих изчукал и куче!
Младежа:
- Бау, бау...

Харесай Дунавмост във Фейсбук