ЖП линията Солун - Русе ще кандидатства за еврофинансиране

0
Според Борисов, проектът е от стратегическо значение не само за двете страни, но и за развитието на региона като цяло
Според Борисов, проектът е от стратегическо значение не само за двете страни, но и за развитието на региона като цяло

За изграждането на железопътната връзка между България и Гърция по проекта "Солун - Кавала - Александруполис - Бургас - Варна - Русе" ще се търси европейско финансиране.

Това съобщи правителствената пресслужба като се позова на резултатите от днешната среща на министър - председателя Бойко Борисов с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и с гръцкия премиер Алексис Ципрас. Тримата разговаряха в Брюксел, в рамките на провеждащия се там Европейски съвет.

Според премиера Борисов, подписаният в Кавала в началото на септември проект е от стратегическо значение не само за двете страни, но и за развитието на региона като цяло. Българският министър-председател отбеляза и напредъка на работата по интерконектора с Гърция.

Друга тема на срещата беше сигурността на Западните Балкани и европейската перспектива на страните от региона, информира пресслужбата. Представени бяха резултатите от четиристранната балканска среща в "Евксиноград", където премиерът Борисов прие министър-председателите на Гърция и на Румъния - Алексис Ципрас и Михай Тудосе, както и сръбския президент Александър Вучич.

Премиерът Бойко Борисов отбеляза, че е изключително доволен от конструктивния диалог с колегите си от региона. Той акцентира върху необходимостта отношенията между страните на Балканите да се развиват така,

че да се гарантира мирът, стабилността и просперитета в тази част на Европа. По думите му, България може да има своя съществен принос за това, включително благодарение на предстоящото председателство на Съвета на ЕС, продължава съобщението.

Борисов добави, че споделя желанието на гръцкия премиер българското председателство да бъде и балканско, така че да се насърчи дискусията за необходимостта от силен ангажимент на ЕС към региона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари