Жозеп Борел: ЕС трябва да ускори доставките си на боеприпаси за Украйна

0
Върховният представител на ЕС подчерта, че Киев се нуждае от повече подкрепа
Върховният представител на ЕС подчерта, че Киев се нуждае от повече подкрепа Снимка: ЕПА / БГНЕС

Върховният представител на ЕС подчерта, че Киев се нуждае от повече подкрепа

Европейският съюз трябва да ускори снабдяването с боеприпаси на Украйна, тъй като тя се нуждае от 1000 артилерийски снаряда всеки ден само в района на Бахмут, заяви днес върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел, цитиран от Ройтерс и БТА.

Борел отбеляза, че на среща с колегите си от ЕС в Стокхолм украинският външен министър Дмитро Кулеба е подчертал, че Киев се нуждае от повече подкрепа, за да се защити от инвазията на Русия.

В района на Бахмут в източната част на страната "Украйна се нуждае от около 1000 артилерийски снаряда на ден", каза Борел пред репортери след срещата.

Запитан как ЕС би могъл да ускори доставките си, Борел отговори, че страните членки трябва да прегледат запасите си и да преодолеят логистичните предизвикателства.

През март министрите в Евросъюза одобриха план на стойност най-малко 2 милиарда евро за снабдяване на Украйна с един милион артилерийски снаряда и ракети в продължение на 12 месеца.

Планът разчита на това, че страните от ЕС ще доставят снаряди от собствените си запаси и ще правят общи нови поръчки.

Борел заяви, че Украйна има особена нужда от боеприпаси с голям обсег, "тъй като руснаците бомбардират отдалеч". "Украинците трябва да имат възможност да достигнат същия обсег", каза той.

Преди срещата Кулеба също заяви, че артилерийските боеприпаси с голям обсег ще бъдат в центъра на дискусиите.

Днес Германия обяви военна помощ в размер на 2,7 милиарда евро за Украйна (най-голямата от страна на Берлин след нахлуването на Русия) и обеща по-нататъшна подкрепа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари