Животновъдите искат колбасите у нас да се правят само от българско месо

15
В България обаче няма толкова количество месо, което да отговаря на изискванията, отчитат колбасарите
В България обаче няма толкова количество месо, което да отговаря на изискванията, отчитат колбасарите Видео: NOVA

В България обаче няма толкова количество месо, което да отговаря на изискванията, отчитат колбасарите

Само българско месо в българските колбаси - за това настояват родните животновъди.

Горна Оряховица е мястото, където се произвежда Горнооряховски суджук. Първото защитено географско указание и все още единственият хранителен продукт, защитен пред Европейската комисия.

Новината, че българските месопроизводители искат да се влага само българско месо по държавен стандарт стресна колбасарите, защото се оказа, че в България няма толкова количество месо, което да отговаря на изискванията.

Румяна Добрева е близо три десетилетия в месопреработването. Има бутикова фабрика в Горна Оряховица, която е под защита на Европейската комисия за производство на Горнооряховски суджук. Още при защитата на рецептата пред Европа преди 15 години от Комисията посочили условие.

Нямаме достатъчно суровина. Поради тази причина върнаха документите и трябваше да преработим цялата тази документация и да отбележим, че този продукт ще се произвежда и от европейско месо”, посочи Добрева, предава NOVA.

Допреди една година тя се е старала да влага предимно българско месо в Горнооряховския суджук, но сега ѝ е невъзможно. Затова и не разбира какво точно искат животновъдите у нас, след като не могат да предложат количество от суровината.

Винаги е имало недостиг на говеждо месо. Още по времето на социализма внасяхме от Бразилия и Аржентина. Това не е нищо ново. Този отрасъл липсва. Никъде не пише месодайни говеда. Пише 30 000, но млекодайни”, казва производителката.

Затова Добрева използва месо от Румъния, както е записано в регламента. „От Румъния идва охладено, с транспорт, прекрасно. Най-вероятно догодина ще внасяме и гръцко. Това в никакъв случай не намалява и качеството на продукта”, допълва Добрева.

Цената на Горнооряховския суджук е запазена от производителите му - само три фирми, дълго време непроменена.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    6
    1111
    Ти какво си мислиш, че кобето /Вагю му викат още/ ти пристига от Япония прясно заклано ли? Идва ти замразено, но това по никакъв начин не влияе на качествата му. А по голяма глупост от това, че румънците не ядели черния дроб на агнето не бях чувал. Правят такава дроб сърма за която не можем и да мечтаем. То метилов червей има в 90% от овцете и за това не ги ядем сурови.
  • 0
    5
    до 1
    Който не е ял говеждо Кобе, може само да пише глупости в коментарите. А за румънското агнешко, единственото което ще кажа е, че румънците не ядат черния дроб, щото там всичкото, от дунавската зона е заразено с метил, но месото е наред. Лежи на това ухо!
  • 1
    4
    Не, не и не! до 3
    Тц, много грешиш. Дори да е дълбокозамразен стек, вкусовите му и хранителни качества са с десетки пъти над българското телешко. В българия месодайна порода крави НЯМА! Какво си ял? Месо от МЛЕКОДАЙНА крава. В останалия свят това месо се ползва единствено за кучешки и котешки храни.
  • 5
    3
    до 1
    Ял си, ама 25 годишна резерва под формата на охладен стек. Купена от мафиотите за 2 евро килото и продадена на папагали, като теб за двадесет. Аз пък казвам, който не е ял стек от прясно заклано домашно теле той е е ял телешко. Но телетата и клането им стана привилегия за турците. Ходим при тях да купим, когато колят.
  • 12
    2
    Ха-ха-ха!
    Бе то и аз искам колбасите у нас да се правят само от МЕСО, обаче вътре слагате всякакви лайна! Еми ... яжте си ги!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари