Животновъди съветват агнешкото месо да се купува директно от фермите

9
Към момента се продават агнета в ценовия диапазон между 8 и 10 лв. живо тегло от фермите, а в магазинната мрежа месото е 22-25 лв/кг.
Към момента се продават агнета в ценовия диапазон между 8 и 10 лв. живо тегло от фермите, а в магазинната мрежа месото е 22-25 лв/кг.

Към момента се продават агнета в ценовия диапазон между 8 и 10 лв. живо тегло от фермите, а в магазинната мрежа месото е 22-25 лв/кг.

Българските животновъди могат да осигурят празничния пазар с агнешко месо родно производство, твърди съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация /НОКА/ Симеон Караколев.

В последните години за Великден и Гергьовден се реализират около 500 хил. агнета. Близо 20% от тях ще минат през магазинната мрежа, останалата част се купува директно от фермите, каза още той, цитиран от БНР.

Към момента се реализират агнета в ценовия диапазон между 8 и 10 лв. живо тегло от фермите, а в магазинната мрежа месото е 22-25 лв/кг. Тези цени не покриват всички вложени разходи на производителите, но е максималното, което може да понесат пазара и потребителите, коментира Караколев.

Основен конкурент на българските производители е Македония.

И тази година наблюдаваме внос на агнешко месо от Македония, което влиза с около 30% по-евтино и подбива българските цени“, посочи съпредседателят на НОКА. Той поясни, че по-ниските цени на агнешкото от западната ни съседка се дължат на това, че Македония не е член и съответно не прилага регулациите на ЕС, и че там има директна държавна субсидия в подкрепа на производителите на месо.

Българските фермери се надяват на засилен контрол по границите за внос на месо от страна на БАБХ, особено преди празниците, за да се защитят родните производители. Те посъветваха потребителите да купуват директно от фермите, а в магазина да търсят агнешко със син печат, което гарантира, че месото е българско.

Цялото интервю със Симеон Караколев можете за чуете в звуковия файл.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    7
    Ушев
    Аз пък ще се разходя до Охрид и на връщане ще си купя от Крива Паланка агнешко месо по 8 лв. за кг. Може и от Сърбия или Одрин.
  • 9
    6
    QCHECK
    5, голям си тъпак! Аз всяка година си купувам агънце от някое село. Плащам живо тегло и... десетина лева да ми го заколят, одерат и почистят. Разфасовам си го сам. Искам трупът, всички дреболии и главата. Кожа и простотии не ме интересуват. Накрая си правя сметката и виждам дали съм на сметка от купуване от източника или съм се набутал. При всички случаи ми е все тая. Предпочитам да дам пари на някой отруден селянин, отколкото на гнусен посредник-търгаш.
  • 3
    5
    Не съм веган.....
    Живо тегло казваш... а после като го просна на лоста за тупане на килими да го дера и расфасовам, ще се скъсате да ме снимате и да ме проклинат за нехуманно отношение разни природозащитници, и защитници на "горките животни". Горките животни за сведение се отглеждат за месо, какъв е начина да се яде това месо , ако ти го продават живо тегло? Защо не казвате каква е цената на трупно месо - цяло агне? Да не излезе съпоставима с тази на магазина? И на големте и малки магазини живо тегло ли го предлагате?
  • 5
    4
    Xcvbg
    Ей много загубеняци в тая държава! Когато го купиш от фермера,ти подпомагаш българското производство,а не чуждото! С тези първосигнални разсъждения,след някоя друга година в България няма да останат животновъди! А иднете поколения ще гледат животни само на картинка! ГЛУПАЦИ!!!!
  • 0
    3
    русенец
    Рандеманът при агветата е около 50 %. От 20 килограмово живо агне се вадят 10 килограма месо. Какъв е смисълът да се обикаля по ферми тогава?:))
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари