Животновъди: Продаваме месо на занижени цени

0
До 14 лева за килограм живо тегло се очаква да стигне цената на агнешкото по празниците
До 14 лева за килограм живо тегло се очаква да стигне цената на агнешкото по празниците Видео: Euronews Bulgaria

До 14 лева за килограм живо тегло се очаква да стигне цената на агнешкото по празниците

Това прогнозират животновъди. В момента то се продава за 11- 12 лева, информира Euronews Bulgaria.

Във фермата на Георги Тончев във великотърновското село Плаково се отглеждат 950 говеда и над 1000 овце. В момента има 800 агнета, като кампанията по изкупуването им от търговци не е започнала. Една от причините е внос на агнешко от Северна Македония.

"С всяка измината година пазарът почва все по-къс, в момента още не е тръгнал пазара а вече има внесени македонски агнета и с колегите се опасяваме, че това ще натисне цената надолу. Но тази стока много трудно може да се провери в какво състояние е, рискът е голям, докато нас ни проверяват постоянно и ние гарантираме за качествата.. А има 20 дни до Великден и нямаме никакъв интерес от търговец."

Продукцията се оскъпява най-вече заради разходите за фураж и за труд. Отделно, овцевъдството у нас не се субсидира, за разлика от другите държави в ЕС и извън него.

В момента себестойността е 11-12 лева на агне, живо тегло. Ние в момента продавайки на 11-12 лева продаваме на себестойност! А те продавайки, вътрешности, дробчета, сърца, бутчета…като цяло може да излезе 21-22 лева в магазина. А има 20 дни до Великден и нямаме никакъв интерес от търговец“, подчерта Тончев.

В магазинната мрежа във Велико Търново все още не с предлага прясно агнешко. Целогодишно може да се намери във фирмените магазини на голям месопреработвател от Свищов, който зарежда с агнешко цяла Северна България.

През последните години българите все по-малко купуват агнешко за Великденските празници и Гергьовден.

Заради намалено търсене, през последните години търговците зареждат малки количества в дните преди празниците. В бранша очакват цената на килограм агнешко, живо тегло да се повиши до 14 лева, а в магазините по празниците - до 30 лева за килограм.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари