Животът на Дарина и Васил преди скандала

0
Сарелска е нароченият цензор в Нова телевизия от вече бившия разследващ журналист Васил Иванов
Сарелска е нароченият цензор в Нова телевизия от вече бившия разследващ журналист Васил Иванов

“Аз съм от жените над 40-те, които ходят заедно по моретата да си харчат милионите. Така поне ме описа Васил Иванов”, казва Дарина Сарелска.

Смее се, но в същото време събира всяка лъжа, която той говори за нея, за да го съди.

Сарелска е нароченият цензор в Нова тв. В този най-страшен порок на журналистиката я набеди разследващият журналист Васил Иванов, който обяви в началото на седмицата, че лично тя спира материалите му. И заради нея напуска телевизията.

Нещо повече, оказа се, че Иванов я е разследвал и е разбрал, че тя е снаха на депутата от ГЕРБ Недялко Славов. Той е от Златоград, тя - също.

По думите ѝ журналистът лъже, че е омъжена. Иронично нарича себе си стара мома, а приятелките си - обръч от стари моми.

Истината е, че няма брак с мъжа, когото обича и с когото живее.

Но пък имат две дъщери. Двамата с Мирослав - брата на депутата Недялко Славов, са ученическа любов от гимназията. Сарелска (39) завършва английска гимназия, след което учи връзки с обществеността във Факултета по журналистика на Софийския университет “Свети Климент Охридски”. Състудентка е с Даниел Чипев - шефа на новините в БНТ, и с Гена Трайкова, която е на същата позиция, но в Би Ти Ви. Както се вижда, обръч от бивши състуденти ръководи новините в големите телевизии днес.

Тв кариерата ѝ започва в тв “Евроком”. Тя е репортер там и най-силният ѝ материал в онези младежки години е, когато заснема как Вежди Рашидов се сбива с полицай пред общината в София.

По-късно заминава на едногодишна специализация в САЩ по тв журналистика и продуцентство в университета в Тенеси. Финансира я американската фондация World Learning, която има медийна програма за обмен на журналисти. Там ѝ преподава проф. Сам Суон, който е първият консултант на Би Ти Ви. Той е човекът, който помага на Люба Ризова - тогавашната шефка на новините, да подбере екипа си. Впоследствие той самият препоръчва Сарелска на Ризова и от 2002 г. тя влиза в голямата телевизия.

Отначало е продуцент на новините в събота и неделя, също и на публицистичното предаване “В десетката”, което правеше Иво Инджев. После става продуцент на централните новини. С тази тв длъжност в днешно време се обозначава дейността на редактора - тя отговаря за цялата емисия, редактира новините, подрежда реда им, преценява коя новина има нужда от видео и т.н.

В един момент Сарелска се изкачва в кариерата до изпълнителен продуцент - вече отговаря за всички емисии, както и за спазването на етичните стандарти в тях.

До 2013 г., когато се мести в Нова тв

Случва се по времето, когато от Би Ти Ви си тръгват едни от най-емблематичните журналисти на медията. Анна Цолова, Виктор Николаев, Миролюба Бенатова вече са в Нова тв, когато шефът ѝ Дидие Щосел се обажда на Сарелска и я кани в екипа си. Привлича я с обещанието, че ще може да работи по журналистическите стандарти, които важат в цял свят, и ще избере сама екипа си.

Точно тогава Дарина е в Златоград и кара второто си майчинство - грижи се за малката Калина, която днес е на 4 г. Първородната Ивайла вече е на 8. Баща им Мирослав е далече от журналистиката. Той е мениджър в търговска фирма, която се занимава с работно облекло и лични предпазни средства.

“Има прекрасно чувство за хумор. Оня ден ме попита мога ли да спра и снега, след като съм спирала всичко”, казва Дарина. Всъщност колкото самата тя е наранена, той вероятно е двустранно травмиран, защото в тази история са въвлечени и жена му, и брат му.

Вкъщи Сарелска избягва да говори за работа. Затова твърди, че има два свята - семейния и професионалния. Във втория освен колегите, на които разчита напълно, са и най-близките ѝ приятели - все тв звезди - Бенатова, Цолова, Десислава Стоянова (“Преди обед”, Би Ти Ви), също и Цветомир Семов, който е продуцент на новините в Нова тв. И понеже колегите около нея ѝ имат голямо доверие, тя се притеснява, че скандалната история ще засегне и тях. “Хората са свикнали при проблем да звънят на журналистите. Сега ми се струва, че битката е телевизиите да се девалвират, за да няма човек алтернатива.”

Сарелска е директор на “Новини и актуални предавания” в “Нова Броудкастинг груп” и заради високата си позиция вероятно има правомощията да спира материали. Правилата на медийната компания обаче са изработили щит срещу подобно еднолично решение.

“Не съм спирала разследвания, спирала съм поръчки”, написа тя във фейсбук веднага след като видя какво говори Васил Иванов за нея.

По думите ѝ решенията за разследващите материали се вземат на открито обсъждане с ясни участници - Генка Шикерова, Васил Иванов, Марин Николов, техния сътрудник, продуцента, ангажиран с предаването “Разследване” – Марина Цекова-Ненчева, и самата Сарелска.

Цензурата е чувствителна тема за директорката на новините. Това е намеса на друга власт в медиите, които по дефиниция са независими, т.е. някой от властта да се обади и да поиска нещо да не се излъчи. За да не попада в зависимости, Сарелска умишлено се държи извън публичните прожектори, не ходи по купони и светски събития, за да може да си върши работата. “Продължавам да гледам на себе си като на журналист и продуцент на новини”, казва тя.

Взривяват дома на Васил Иванов с 1 кг тротилов еквивалент

Васил Иванов буквално е роден на път. В деня, когато си поел дъх за първи път, имало гъста мъгла. Баща му, който е зъболекар, уредил майка му да роди в 3-а градска, но линейката се заблудила. Затова и той се родил в нея.

Дали това го е белязало, но в живота му все има спешни ситуации. А заради естеството на работата му - разследващ репортер, повечето от тях приключват скандално.

Така завърши и 14-годишната му връзка с Нова тв. След като обвини Дарина Сарелска в цензура, колегите ѝ от медията я защитиха във фейсбук.

Иванов отговори на огъня с огън. Публикува снимка, на която Анна Цолова, Дарина Сарелска, Миролюба Бенатова и Десислава Стоянова са прегърнати и се усмихват. “Тези неразделни приятелки не спряха да ме плюят и обиждат от деня, в който реших да кажа и покажа истината за Сарелска и налаганата от нея цензура към мен. Нарекоха ме “кал”, “дъно” и какво ли още не.”

Васил Иванов започва да се занимава с журналистика от началото на 90-те години на миналия век. Иначе завършва техникума “Киров” със специалност “Силни токове”

На държавния изпит курсовата му ръководителка в техникума го накарала да се закълне, че никога няма да работи по специалността, и чак тогава му дала дипломата.

През 1993 г. се появява в БНР. Само година по-късно се мести в радио “Експрес”. Започва кариерата си като политически журналист.

Един от най-запомнящите моменти там е първото му интервю от радиокола с пряко включване. Гостът му бил подполковник Тонков. Младият журналист цяла нощ мислил какви въпроси да му зададе. Когато обаче започнало предаването, водещата поела нещата в свои ръце и Иванов не успял да зададе нито един въпрос. Накрая не издържал и казал “Още един въпрос тук, от радиоколата”. Звукотехникът, който седял отпред, обаче отрицателно му махнал с пръст, което значело, че са извън ефир. Иванов се вбесил и казал “Ех, тази кучка”. След него подполковникът добавил: “Да бе, тази ме разсипа и мен”. И в този момент чува в слушалката си следните думи: “След този финал от радиоколата продължаваме разговора в студиото”. Двамата пребледнели. Иванов бил убеден, че ще го уволнят. Водещата обаче го посрещнала със смях и с думите: “Като за първи път, да ругаеш в ефир...”

През 2003 г. започва работа в Нова тв. “Наистина са ме канили от много телевизии, предлагали са ми огромни пари. Но “Нова” е телевизията, която ми подаде ръка преди 11 години. Особено Краси Кръстева и Силва Зурлева. Никога няма да забравя как, след като взривиха дома ми преди години, Силва Зурлева дойде веднага вкъщи и заедно с майка ми, прегърнати, плачеха... И не само това - от “Нова” са ми подавали ръка в много трудни моменти.

Винаги са били толерантни към мен - въпреки моите странности. Въпреки това, че до 11,00 часа спя и не трябва да ме търсят. Дали са ми и пълна свобода като журналист”, обяснява Иванов през 2014 г.

Той е безспорна звезда, един от най-известните разследващи журналисти у нас. Заради което получава десетки престижни награди и отличия. Дори е обявен за полицай на годината през 2009 г., без всъщност да работи като такъв. Тогава спасил шефа на отдел “Убийства” в 9-о РПУ от затвор, тъй като бил несправедливо обвинен в насилие над задържан.

Сред наградите му са още “За свободата и бъдещето на пресата”, която е известна като “Европейския пулицър”. Три пъти е отличаван като достоен българин в годишната класация на “24 часа”.

Сред най-популярните му разследвания е това за Христо Стоичков и синия буркан на колата му. За целта Иванов се представя за полицейски служител, който иска Камата да върне “буркана”. Стоичков излъга, че не е в България, докато скрита камера го заснемаше как говори.

През 2005 г. Васил Иванов показва по Нова тв как екип на телевизията купува служебните коли на главния прокурор за 50 лв. и на президента за 80 лв. при нотариуса Георги Златев. Няколко часа преди предаването да излезе в ефир, двама районни прокурори дошли при него, всеки с постановление да го спре. Тогава се наложило да звъни на Бойко Найденов - градски прокурор на София тогава, който със свое постановление отменил другите две.

Едно от разследванията му, което породи голям публичен дебат, е това за кметовете, които си купуват служебни коли за стотици хиляди, направено през 2015 г. От него стана ясно, че по това време кметовете на Хитрино, Върбица, община Руен и община Венец се придвижват с автомобили, струващи над 100 хил. лева. Рекордьор се оказал градоначалникът на Балчик Николай Ангелов, който се вози в лимузина за 150 хил.

Показването на такива нередности е причината да води предаване като “Разследване”. “Ще разследваме и доказваме пред зрителя вината на корумпирани чиновници, измамници, хора, извършили тежки престъпления. Но най-много ще показваме такива престъпления, които тормозят максимален брой хора”, представя Иванов предаването.

Един от най-тежките моменти в живота му е през 2006 г., когато апартаментът му в кв. “Банишора” е взривен с бомба.

По думите му тя е била 1 кг тротилов еквивалент. По това време вътре в него са майка му и сестра му. Като по чудо няма жертви. “Телевизията застана зад мен морално, материално и охранително. Първо ме пазеше полиция, след това наеха фирма да ме пази за 7 месеца. Много е гадно. Навсякъде ходиш с някакви хора. Дори с източник от подземните среди не мога да се срещна. Той ще ми каже неща насаме, но те пък са длъжни да стоят с мен. И в заведение не мога да отида, защото са въоръжени и не могат да влязат с мен”, разказва той тогава. Подозренията са, че бомбата е свързана с работата му. И до днес не е ясно кои са извършителите или поръчителите.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари