Лъжите на Дидие Щосел

0

"През уикенда в обширно интервю за в. 24 часа, Дидие Щосел, най-големият шеф на Нова телевизия - излъга безцеремонно, в опит да защити дясната си ръка - шефката на "Новини и актуални предавания - Дарина Сарелска.

По повод моето напускане той заявява, цитирам: "Всеки, който по някаква причина е загубил работата си, твърди, че това е станало заради цензура". Аз не бях загубил работата си. Напротив - работех в Нова телевизия. И видно, на 18 април, аз едностранно подадох молбата си за напускане. Тя бе адресирана до същия Дидие Щосел и в нея видно аз посочвам в мотивите за напускането си: "Системна цензура, упражнявана към мен и моята работа от шефката на "Новини и актуални предавания" - Дарина Сарелска".

Дидие Щосел така и не поиска да се срещне с мен и да чуе моите аргументи и конкретните причини за да реша да се махна от медията, в която работя 12 години, и където бях ценен през годините от всички колеги и шефове, в това число по думите на самия Щосел казал ми преди време - и от самия него. Тоест аз напуснах заради цензурата, а не "защото съм останал без работа и се оправдавам с цензура", както внушава в статията Щосел.

Това е първата лъжа. Втората - "материали, предложени от журналистите се отхвърляли, защото можело да са непълни, без да е включена засегната страна, да не са интересни" и пр. Материалите се отхвърляха заради цензура от 1 година насам. Няколко месеца след като ГЕРБ спечели 80 процента от кметските места. А именно общините разпределят 17 милиарда от еврофондовете в този 4 годишен програмен период. И тогава - преди около година, на оперативка Дарина Сарелска съобщи на нас журналистите от "разследващия екип", че повече няма да се занимаваме с кметове и обществени поръчки.

Казах го аз и обясних, че заради това напускам. Пуснах записи на мои разговори с двама колеги от екипа - журналистът Марин Николов и координаторът на предаването ни - Антон Събев, в които добре се чува, как те потвърждават думите ми, и ясно казват, че са били на споменатата "опаративка" и са чули с ушите си заповедта на Сарелска. Който е гледал пресконференцията ми ги е чул, как освен, че потвърждават забраната, коментират и се чудят какво ще разследваме след тази забрана.

За Дидие Щосел тези записи не съществуват, четейки изявленията му пред в. 24 часа. Забравяйки за моето твърдение, както и за потвърждението му чрез излъчените записи от разговорите с другите журналисти, Дидие Щосел ограничава коментара си до цитирам: "Познавам добре Дарина. Тя никога, никога не би цензурирала когото и да е". От подчинената му Нова телевизия също не се коментира какво казвам аз, какво се казва в записите, а само дали е морално и законно това, че съм направил записите.

Третата лъжа: Щосел казва, че от 2013 година се занимава активно с Новините и публицистиката. "Взех най-добрите, които работеха тук и най-добрите, които можех да взема отвън." Е, като съм бил от най-добрите, а и помня срещата с него от онези години, на която ми предложи доста висока заплата, екип който да ръководя и пълна свобода, само и само да остана в Нова телевизия - защо сега изведнъж си обяснява действията на Сарелска със смехотворните твърдения, че "материали са отхвърляни заради маловажност, липса на всички гледни точки, дали материалите са добре подготвени и дали темата е проучена достатъчно".

Може би Щосел иска да каже, че не са ми добре проучени предаванията, и че не ги подготвям добре!? Практиката в работата ми, липсата на съдебни дела към мен в 24 годишната ми кариера и десетките награди за журналистика, в това число от чужбина, както и честите покани да чета лекции на студенти по журналистика вероятно не са достатъчни според Дидие Щосел. И Сарелска ей така от 1 година намира материалите ми за "недобре подготвени, непроучени и маловажни". Точно от 1 година след местните избори....

Факт - 12 материала, повечето за кметове и обществени поръчки ми бяха спряни от Сарелска. В това число на имейла още от декември ми стои изпратения на Сарелска готов материал за един кмет на столичен район. Само за едни 4 милиона кражба става въпрос. Материала, както ми каза Сарелска в началото на април "го оставяме дълбоко във фризера". А след интервюто с кмета, материала завършва с думите му: "Това ако го пуснеш, Борисов ще ме изгони".

Защо не се излъчи този материал г-н Щосел, той е готов и одобрен от половин година. "Добре е подготвен, темата проучена достатъчно, само за 4 милиона е кражбата...сигурно за това е маловажен". И малко статистика - преди ГЕРБ да спечели масово, кметовете бяха от различни партии, тогава за година и половина - до октомври 2015 г имам заснети разследвания за ШЕСТНАДЕСЕТ кмета. От спечелването на ГЕРБ - от октомври 2015 г до април 2017 - пак година и половин, имам заснето разследване за ЕДИН кмет.

И не го излъчват. А изобщо се стигна до заснемането му, защото рекламодатели на Нова телевизия се оплакаха за това, че са "порязани брутално" в нагласена обществена поръчка. Оказа се точно така. Но този ЕДИН кмет си е кмет. Телевизионно разследване за него нее се появи.
Последната снимка публикувам за да може всеки сам да направи изводите си за явното настроение и отношение на Дидие Щосел към властта в България и лидера на една конкретна партия. Думите на французина Дидие Щосел за Борисов - "нашия премиер" са показателни.
Може би само тези неща са достатъчни и обезмислят всичко написано дотук".

Автор: Васил Иванов, Фейсбук

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари