Живот в окупация: Близо 200 етнически българи искат да се евакуират от град Бердянск

0
Ако човек иска да излезе, просто разстрелват колата му, разказа 18-годишната Вера
Ако човек иска да излезе, просто разстрелват колата му, разказа 18-годишната Вера Видео: NOVA

В момента градът е окупиран от руската войска

Близо 200 етнически българи от украинския град Бердянск, Запорожка област, търсят път към България. В момента градът е окупиран от руската войска и по думите на нашите сънародници там няма как да напуснат населеното място.

Живот в окупация. Така живее 18-годишната Вера през последните 10 дни.

Дойдох на 11 февруари в Украйна, за да си направя паспорт, но не успях да тръгна за България и се започна войната”, разказва Вера Желева пред NOVA.

Учи социология. Първи курс е в Софийския университет. И днес не е на лекции, защото не може да избяга от родното си място.

Сега всичко е тихо, не чух бомбардиране днес, вчера също беше тихо, само че ние сме окупирани от руснаците. Ние нямаме възможност да излезем от града, ако човек иска да излезе просто разстрелват колата му, ако не е официален коридор и затова ние сме някак като заложници”, обяснява тя. „Всеки ден тревога от 19:00 часа до 06:00 сутринта. Абсурдно и страшно е, ние не искаме война, руснаците също не искат война”, смята Вера.

Сега тя е със семейството си. Осем деца са, а най-малкото е на 5 години. Всички етнически българи.

Аз изобщо не излизам, само родителите ни, само до магазина и баща ми ходи на работа, той отговаря, за да имат хората в къщите ток”, разказва Вера.

В града има ток и вода, но храната в магазините свършва.

Храна имаме само запаси, в магазина вече е по-трудна ситуация, хората купуват всичко бързо и свършва храната в магазина”, разказва Вера.

В Запорожка област има още около 200 етнически българи.

Имаме нужда от зелен коридор, от Бердянск, Запорожката област. Знам, че сега има коридори, но не в нашата област, а в Одеса. В Одеса сега всичко е наред и хората могат да пътуват самостоятелно, а ние сме заложници и нямаме достъп да излизаме от града”, заявява Вера.

Надяват се, че скоро ще получат възможност за евакуация.

Страшно е, наистина е страшно, но аз наистина вярвам, че ние ще дойдем в България”, казва тя.

От МВнР ни уведомиха, че са влезли в контакт с блокираните в град Бердянск и ще им съдействат, когато там бъде направен зелен коридор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари