Живата вода

2
Коментар на проф. Иван Желев и доц. Магдалена Легкоступ
Коментар на проф. Иван Желев и доц. Магдалена Легкоступ

Благодатта и словото Божие са живата вода, чиито свойства разкрива Богочовекът в беседата си със самарянката.

Христовата благодат се получава от всеки християнин при кръщението му, а след това той редовно я получава при тайнството Евхаристия.

Като получава тази благодат, човек не само се ползва от нея, а стига да я приеме безкористно и с вяра, то и неговата душа става извор на жива вода. Като душите на вярващите се превръщат в извори на живата вода, това е и залог за живот вечен.

Проф. Иван Желев, дългогодишен преподавател по Нов Завет, и доц. Магдалена Легкоступ, преподавател в Православния богословски факултет на ВТУ „Св. Кирил и Методий“ говорят за живата вода пред БНР.

Защо на жена, при това самарянка са разкрити основни богословски истини. За поклонението на Бог с дух и истина. Защо Църквата възхвалява св. Фотина като просветителка? Как грехът се определя като несполука, като неуспешен опит на човека да намери това, което ще запълни празнотата и дали може да се обвиняват хората, че са грешни, ако те не са стигнали до Христос. За срещите на Христос с грешници. За общуването с различните.

Християнска поезия

Стихотворението „Видях Христа“ от Змей Горянин в изпълнение на актьора Ириней Константинов може да чуете в звуковия файл.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари