Жив ли е лидерът на "Ислямска държава"?

0
Според данни на разузнаването Багдади има двама заместници - Абу Муслим Тюркмени и Абу Али-Анбари.
Според данни на разузнаването Багдади има двама заместници - Абу Муслим Тюркмени и Абу Али-Анбари. Видео: TV7

Предположения за това – кой ще наследи Абу Бакр Ал Багдади

Информацията около съдбата на лидера на "Ислямска държава" Абу Бакр Ал Багдади продължава да бъде противоречива и все още не е ясно дали той е бил ранен, или - убит по време на въздушните удари на коалицията през изминалия уикенд. Експертите по сигурността предполагат, че дейността на терористичната групировка няма по никакъв начин да бъде засегната дори, ако лидерът й е неутрализиран.

Багдади управлява терористичната групировка досущ като финансов мениджър – нарежда да се изготвят подробни отчети за това, какво са превзели неговите въоръжени отряди и какви са финансовите постъпления. Самопровъзгласилият се за халиф екстремист почти не се появява публично и още по-странното е, че групировката не разпространява негови видеообръщения често. Преди няколко месеца той привлече общественото внимание върху себе си, когато проведе публична проповед в джамия. На записа неволно - или не, той показа скъпия си ръчен часовник, който стана повод за много коментари, а от проповедта ще се запомни следния му призив: "Трябва да се включите в джихада по Божията воля и да с биете в негово име!"

Съединените щати все още не могат да потвърдят дали Багдади е убит, или ранен в следствие на въздушните удари на международната коалиция.

Според данни на разузнаването Багдади има двама заместници - Абу Муслим Тюркмени и Абу Али-Анбари. Първият отговаря за дейността на групировката в Ирак, а вторият - за операциите в Сирия.

Едно от предположенията на експертите е, че Тюркмени е фаворит за поста на Багдади. Друг възможен кандидат е 37-годишния сириец Абу Мохамед Ал Аднани. Той се изявява като говорител на "Ислямска държава". През септември именно той направи обръщение към последователите на групировката по света да организират и извършват нападения самостоятелно. Повечето хора в обкръжението на Багдади са лежали заедно с него в ареста на Камп Бука в Ирак, където той е бил държан от американските военни в продължение на 4 години.

Източник: tv7.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари