Медии: Талибаните са убили главатар на "Ислямска държава"

0
Смята се, че екстремистката групировка е отговорна за опустошителния самоубийствен атентат на летището в Кабул през август 2021 г.
Смята се, че екстремистката групировка е отговорна за опустошителния самоубийствен атентат на летището в Кабул през август 2021 г.

Смята се, че екстремистката групировка е отговорна за опустошителния самоубийствен атентат на летището в Кабул през август 2021 г.

Твърди се, че афганистанските талибани са убили ръководителя на клетката на екстремистката групировка "Ислямска държава", за която се смята, че е отговорна за опустошителния самоубийствен атентат на летището в Кабул през август 2021 г., съобщават американските медии, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Американското правителство е стигнало до това заключение въз основа на разузнавателна информация, съобщават медиите, включително "Ню Йорк Таймс", като се позовават на високопоставени правителствени служители.

При нападението, което се случи по време на международната военна евакуация от Афганистан, бяха убити над 170 афганистанци и 13 американски войници.

Не е ясно дали талибаните са се прицелили в лидера на ИД, чието име не се съобщава, или той е станал жертва на някое от сраженията между талибаните и бойците на ИД, съобщава "Ню Йорк таймс".

Телевизия Си Би Ес цитира неназован правителствен служител, който казва, че САЩ не са замесени и че талибаните са единствено отговорни за смъртта на лидера на ИД.

На 26 август 2021 г. атентатор-самоубиец се взриви до един от изходите на летището в Кабул в условията на напрегната операция по евакуация на хора, опитващи се да избягат от контролирания от талибаните Афганистан. Отговорност за атентата пое "Ислямска държава".

Президентът на САЩ Джо Байдън, който разпореди изтеглянето, отнесе остри критики за хаотичното напускане на американските сили от Афганистан след 20 години.

В наскоро публикуван доклад за операцията обаче администрацията на Байдън до голяма степен обвинява предшественика си Доналд Тръмп за срещнатите трудности.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари