Жители на Петрич протестираха заради побой над спешни медици

0
На 8 март мъж от петричкото село Кавракирово нападна екип на Спешна помощ
На 8 март мъж от петричкото село Кавракирово нападна екип на Спешна помощ Снимка: Евелина Митрева / БТА

На 8 март мъж от петричкото село Кавракирово нападна екип на Спешна помощ

Протест заради побой над медици от Спешна помощПетрич се състоя в южния град днес. Протестът беше организиран от Национален синдикат „Защита“ по повод случай от 8 март, когато млад мъж от петричкото село Кавракирово нападна екип на Спешна помощ, предаде БТА.

Председателят на синдиката Красимир Митов каза пред медиите, че тези случаи се превръщат в ежедневие, затова протестът ще се пренесе и в София и ще бъде подкрепен от всички центрове в страната.

От синдиката настояват за законодателна промяна, с която да се гарантира недосегаемост на работещите в здравеопазването. Всеки, който посегне на лекар, сестра, фелдшер или шофьор, да бъде осъден по бързата процедура и да заплати голяма глоба.

Пострадалия на 8 март шофьор Костадин Неделчев разказа пред медиите, че това е поредният случай, при който се случва нападение над екип. По думите му нападенията са по-рядко, но много често се случва да има обиди и неприятни разговори. Неделчев казва, че нещо трябва да се промени, за по-голяма сигурност.

Според него пациентът, за когото са отишли на адрес на 8 март, най-вероятно е бил употребил алкохол. "Той си беше спокоен, доколкото знам беше бит от брат си и фелдшера прецени, че е хубаво да се вземе в болница, за да се направят рентгенови снимки и изследвания“, каза Неделчев.

След като линейката тръгва, шофьорът вижда през прозорчето, че пострадалият напада фелдшера, като и нанася удари в областта на гърдите.

Спрял е, за да помогне на своя колега. След като пострадалият е чул, че фелдшерът се обажда на полицията, започва да се самонаранява, като си удря главата в стената на линейката, помощните носилки и т.н., разказа шофьорът.

След това екипът на Спешна помощ е помолил близките да си го приберат и са решили да си тръгнат, защото около линейката са се събрали много близки и не са знаели как ще продължи ситуацията.

Председателят на синдиката разказа, че днес са тук, за да изразят своята подкрепа към филиала на Спешна помощ в Петрич, но и да изразят недоволство, защото това се случва години наред.

Алармирали сме всички правителства, парламентарни групи, председатели на здравни комисии и въпреки обещанията, че най-сетне ще се намери някаква законова рамка, която в един момент ще спре насилието над медици, за най-голямо съжаление, години наред, насилието се засилва, става ежедневие. Никаква реакция от институциите, така че този протест, който ще започне оттук нататък, той ще се пренесе и в София и ще бъде подкрепен от всички центрове в страната“, каза той.

След като няма "чуваемост", ние трябва да накараме управляващите да разберат, че действително има проблем и че трябва да намерим решение, допълни Митов. Той посочи, че само преди месец е имало пребит шофьор в София.

Митов обясни, че за екипите на Спешна помощ няма сигурност, особено по кварталите с малцинствата. По думите му там проблемът е още по-сериозен.

Заместник-председателят на синдиката Милена Атанасова настоява екипите на Спешна помощ да бъдат застраховани докато са на дежурство. Тя обясни пред медиите, че в момента екипите са застраховани, само докато са в линейката, когато те са извън линейката няма застраховка т.е. когато пострада някой от екипа, ако е извън линейката и след това му се наложи по-продължително лечение, няма никаква застраховка, каза Атанасова.

Днешният протест беше подкрепен от работещи в Спешна помощ в Сандански и Кресна

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари