Жител на Ряхово: Поставените под карантина излизаха само в градината си

7
Само в двора, чистиха
Само в двора, чистиха Видео: Русе Медиа

Втори случай на коронавирус в Русенско.

21-годишен младеж е дал положителна проба, след като преди това е бил 14 дни под карантина. Той се е завърнал от Англия в средата на март заедно с още двама приятели и тримата са се изолирали извън града.

Младежите – две момчета и едно момиче, са кацнали на летището в София на 19 март. Майката на 21-годишния ги е закарала с автомобил до село Ряхово, където живее. Младежите са се изолирали в отделна къща, за да изкарат двуседмичната карантина.

През това време никой не излизал, включително и майката, от къщата, бащата е носел храна на всички, на някакъв прозорец на перваза оставял храната, като е бил с маска и ръкавици“, обясни директорът на РЗИ-Русе д-р Маргарита Николова.

При проверки на полицията, извършени на място, не са били констатирани нарушения. Съседите също не са ги виждали навън.

Бяха тук, полицаят ми каза, че под карантина били. Не са излизали, тук само из двора, в градината, чистиха, не са излизали“, споделя Тодор от Ряхово, цитиран от Русе Медиа.

По време на карантината 21-годишният младеж е вдигнал лека температура за ден. Майка му също е имала оплаквания, които са отшумели. След изтичане на изолацията тримата младежи решават по свое желание да си направят проби за вируса.

Отиват в частна лаборатория, пак с колата, майката ги кара, не са ходили по обществен транспорт и си правят изследвания за IGM антитела – бърз тест, като синът излиза положителен“, казва още д-р Николова.

Пробата е потвърдена и с втори тест – PCR, взет от РЗИ, който снощи излиза положителен. Той вече се е прибрал в Русе, тъй като е в добро състояние, където ще остане под карантина у дома си за още 28 дни. „Синът е при баща си, но те живеят на отделни етажи, с отделни входове, отделни санитарни възли и нямат никаква комуникация помежду си. Бащата само му оставя храна“, обясниха от РЗИ-Русе.

Приятелите му, които са с отрицателни проби, ще останат също под карантина нови 14 дни. Утре ще бъде направен PCR тест и на майката.

Състоянието на първия случай за Русе – 51-годишният мъж, който се завърна от работа в ски курорт в Австрия, е добро. Той е все още е в Инфекциозно отделение. До момента в Русенска област под карантина са били поставени 1986 души, като вече са отпаднали 825, а към днешна дата в изолация са 1161 души.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари