Жител на Хонконг влиза в затвора за внос на "размирнически" детски книжки

1
Книгите рискуват да предадат на децата "погрешни ценности и неточни послания", гласи съдебното решение
Книгите рискуват да предадат на децата "погрешни ценности и неточни послания", гласи съдебното решение Снимка: Edmond So

Книгите рискуват да предадат на децата "погрешни ценности и неточни послания", гласи съдебното решение

Жител на Хонконг беше осъден на четири месеца затвор за внос на детски книги, сметнати за "размирнически", защото описват продемократичните активисти в града като овце, защитаващи селото си от вълци, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

След масовите продемократични протести в Хонконг през 2019 г. властите възстановиха престъплението "подстрекателство към бунт", съществувало в законите от колониалната епоха, и изпратиха десетки жители на острова в затвора.

Кърт Леун, 38-годишен служител във финансова компания, е бил осъден на четири месеца затвор, след като се призна за виновен за "внасяне на размирнически печатни материали". Прокуратурата установила, че той и шефът му са си сътрудничили за вноса на 18 илюстровани книги - три комплекта по шест - по пощата от Великобритания.

Леун получил доставката в офиса си и бил арестуван на 13 март.

Илюстрованите книжки, предназначени за деца, обясняват продемократичното движение в Хонконг чрез измислен разказ за овце, които се опитват да защитят селото си от вълци (символизиращи, предполага се, Пекин).

Книгите рискуват да предадат на децата "погрешни ценности и неточни послания", като представят Пекин като "зъл и варварски нашественик", казва в решението си старши съдия Виктор Со. Адвокатът на защитата Ансън Уонг подчерта по време на изслушването, че няма доказателства, че книгите са били разпространявани или че обвиняемият е имал размирнически намерения.

В писмо до съда Леун поднесе "искрените си извинения". Престъплението "внос на размирнически печатни материали" предвижда максимално наказание от две години лишаване от свобода при първо провинение.

През последните години престъплението подбудителство често се използва от хонконгските прокурори наред с радикалния закон за националната сигурност, наложен от Пекин през 2020 г., отбелязва АФП. През септември 2022 г. създателите на поредицата от книги "Селото на овцете" - петима логопеди - бяха осъдени на по 19 месеца затвор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари