Жилищата в Русе поскъпнаха с близо 30% за три години

0
Поскъпването на старите апартаменти е по-голямо отколкото при новите
Поскъпването на старите апартаменти е по-голямо отколкото при новите Снимка: Dunavmost

Цените на жилищата нараснаха с малко над 24% за последните три години, сочат данните на Националния статистически институт. Най-голямо е поскъпването в София.

През второто тримесечие на 2018 г. цените на имотите в столицата са били с 32,85% по-високи от същия период на 2015 г. През отделните тримесечия на 3-годишния период често жилищата в някои от останалите най-големи градове на страната с над 120 хил. жители са поскъпвали с по-бързи темпове, отколкото в София. Но за целия период столицата запазва първото си място.

Веднага след София с много малка разлика се нарежда Пловдив, където цените на жилищата са нараснали с 31,23% за три години. В останалите четири града с над 120 хил. жители поскъпването на апартаментите също е с много сериозни темпове. В Русе цените на имотите са нараснали с 27,10% за три години, а в Стара Загора и Варна повишението на цените е с 25,37% и 23,5%. Като е важно да се подчертае, че в данните за Варна не са включени продажбите в курортни комплекси. В Бургас жилищата също поскъпват, но със значително по-бавни темпове – само с 15,85% за три години, което е по-малко от половината от повишението на цените, регистрирано в София и Пловдив, пише Труд.

Данните на НСИ показват, че най-голям ръст в цените на имотите има в градовете, където заплатите нарастват бързо и фирмите разкриват нови работни места. Заради икономическото развитие на София и Пловдив, а и на останалите големи градове, много хора се преместват да живеят в тях, което води до по-голямо търсене и повишаване на цените на имотите.

От 6-те най-големи града най-бавно е повишението на цените на жилищата в Бургас.

Любопитно е обаче да се види как се движат цените на жилищата в старите сгради и новото строителство. За 3-годишния период старите апартаменти са поскъпнали с 26,21%, докато при новото строителство увеличението е по-малко – с 20%. Поскъпването на старите апартаменти е по-голямо отколкото при новите в София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе. От големите градове изключение прави само Стара Загора, където при новото строителство увеличението е с 28%, при 24,2% за старото. Това се обяснява с факта, че се строи с бързи темпове и на пазара постоянно излизат нови апартаменти. Докато при старото строителство има дефицит на качествени апартаменти и цената им бързо се покачва. В резултат и средните цени при старото строителство бързо вървят нагоре.

Най-голяма разлика в движението на цените на стари и нови апартаменти има в София, сочат данните на НСИ. За период от 3 години старото строителство в София е поскъпнало с 37,13%, докато при новите апартаменти увеличението на цените е значително по-малко – с 23,49%. Оказва се, че в Пловдив и Стара Загора повишението на цените на новото строителство е по-голямо отколкото в София.

Източник: Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари