Русе - градът с най-голяма разлика между поскъпването на новите и старите жилища

5
Той е в челната четворка на големите градове с най-бързо поскъпващи имоти
Той е в челната четворка на големите градове с най-бързо поскъпващи имоти Снимка: Dunavmost

Общото увеличение на стойността на имотите в страната е с над 46%

Жилищата в София поскъпнаха с над 63% за период от пет години и половина. Това нарежда столицата на първо място сред градовете в страната с над 120 хил. жители в класация за поскъпване на имотите. Цените на апартаментите ново строителство в София през второто тримесечие на годината са с 56,7% по-високи спрямо 2015 г., показват данни на Националния статистически институт, цитирани от вестник Труд.

При съществуващите апартаменти поскъпването за същия период е малко по-голямо - с 66,3%. Така столицата държи и първото място по поскъпване на старите жилища. Данните за такъв дълъг период от време показват, че в София има сериозно търсене както на ново строителство, така и на съществуващи къщи и апартаменти, а цените стабилно вървят нагоре.

На второ място сред шестте най-големи града в страната се класира Пловдив, с повишение на цените на имотите с 57,7% за период от пет години и половина. В повечето големи градове в страната поскъпването на старите жилища е по-голямо от това на новото строителство. Повишението на цените на новите апартаменти в Пловдив е с 53,5% спрямо 2015 г. Жилищата в съществуващи сгради в града под тепетата за същия период са поскъпнали с 62,6%.

Челната четворка на големите градове с най-бързо поскъпващи имоти се допълва от Стара Загора и Русе, където нарастването на цените за периода е с близки темпове - с 45-47%. На трето място в общата класация е Стара Загора (+47,3%), следвана от Русе (+45,7%). Но за всеки от двата града има съществена разлика между движението на цените на новите и съществуващите жилища. В Стара Загора значително по-голямо е поскъпването на новото строителство - с 59,2%, като в този сегмент от пазара градът изпреварва дори София и се нарежда на първо място в класацията. При новото строителство движението на цените много зависи от това колко нови сгради излизат на пазара, в кой квартал се намират, както и от типа строителство - дали е луксозен затворен комплекс или по-обикновена кооперация. Всички тези фактори са довели до това в Стара Загора новите апартаменти да са поскъпнали повече отколкото в София, въпреки че търсенето на жилища в столицата е най-голямо заради бързото разрастване на града. При съществуващите апартаменти в Стара Загора нарастването на цените също е сериозно - с 43,6%, показват данните на националната статистика.

В Русе ситуацията е различна - апартаментите в съществуващи сгради са поскъпнали с 50% за периода, докато при новите нарастването на цените е значително по-малко - с 22%. Русе е градът в класацията с най-голяма разлика между поскъпването на новите и старите жилища.

Варна остава на пето място с поскъпване на жилищата с 40% за пет години и половина. Във Варна новите апартаменти са поскъпнали с 33,5% за периода, а при съществуващите нарастването на цените е много по-голямо - с 43,7%. Като в данните на НСИ не са включени сделките с имоти в курортните комплекси.

Последното шесто място в класацията за поскъпване на имотите в най-големите градове е за Бургас. Цените на жилищните в морския град са нараснали средно с 28,6% спрямо 2015 г., показват данните на НСИ. При новите апартаменти поскъпването е само с 15,5%, но при жилищата в съществуващи сгради повишението на цените е доста по-голямо - с над 40%.

Общо за страната жилищата за периода са поскъпнали с 46,2% като при движението на цените на новото и старото строителство има преднина за съществуващите жилища. Апартаментите в стари сгради са поскъпнали с 50%, а ръстът на цените на новото строителство е с 39%.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Реших да се сдобря с жената. Викам си, що не ѝ купя рокля? Лошото е, че се събуди гадината, точно когато я мерех с рулетката.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари