Жилищата у нас са надценени с близо 50%

7
Това показва доклад на една от най-големите търговски банки в България
Това показва доклад на една от най-големите търговски банки в България Видео: NOVA

Това показва доклад на една от най-големите търговски банки в България

Доклад на една от най-големите търговски банки у нас сочи, че жилищата в страната са надценени с близо 50%. Това създаде полемика между брокери, икономисти и банкери. Защо ако жилищата са надценени, банките кредитират купувачите понякога дори без да изискват самоучастие.

Въпреки очакванията за сериозен спад в цените на жилищата, корекция на цените с близо 50% е крайно нереалистична, смята брокерът Антон Илиев: "Би могло да има голяма корекция в цените, ако се случат поредица от катаклизми, които все още не са се случили. Тоест трябват повече от един катаклизъм", обясни той, цитиран от NOVA.

Причината за ръста в цените на недвижимите имоти, който наблюдаваме през последните години, се дължи най-вече на това, че българите имат повече пари, твърдят експерти. "Имаме пари, имаме високи цени на недвижимите имоти, нямаме пари, имаме ниски цени на недвижимите имоти. В момента пазарът е стабилен", посочи Йордан Йорданов.

Не така смята икономистът Лъчезар Богданов. Според него българите нямат повече пари, а просто банките лесно дават ипотечни кредити с много ниски лихви. "Това много променя картината, има много участници на пазара, които са там само защото имат достъп до лесни кредити, а банките дори не искат от тях самоучастие", подчерта той.

Банките, твърдят експертите, са основния фактор в пазара на недвижими имоти, а не инфлацията или покупателната способност. "Панелни жилища, ново строителство, всички са надценени, но ние покриваме 95% от себестойността, защо?", пита реторично Йорданов.

От своя страна Богданов отбелязва, че само за октомври търговските банки са отпуснали ипотечни кредити в размер на 600 милиона лева.

За брокера Антон Илиев обаче сметките сочат в друга посока. "Горе долу 50% от сделките стават с налични средства. Но това е в големите градове. При малките градове 70% са с налични средства", разкри Илиев.

Ако лихвите по ипотечните кредити от 2% скочат на 4%, това неминуемо ще доведе до изтегляне на много от купувачите на пазара. Лъчезар Богданов посочва, че при един ипотечен кредит за среден по размер апартамент в София вноската ще скочи с 600 лева.

След нова година обаче най-малко ще спаднат цените за тези, които имат най-скромен бюджет. "Хората, които са с бюджети за малки апартаменти - около 100 000 евро, което никак не са малко пари, при тях корекцията ще е най-малка", разясни Антон Илиев.

И тримата експерти са категорични - за да разберем има ли балон в пазара на жилища, трябва да дойде криза, защото само тя може да го спука.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    3
    Другаря
    Строителните фирми помпат цените идиотите копуват кутийки и получаваш нещо готово за ремонт в държава номер едно по смъртност с голяма корупция ,лоша инфраструктура и в тая мизерия високо цени на имотите е как да стане
  • 6
    2
    Свърши лапачката
    Най после някой да го каже в прав текст, че има имотен балон и жилищата са надценени с 50%. Скоро за всички свързани със строителния бизнес плюс брокерчитата ще настъпи глад, глад и пак глад.
  • 2
    1
    Мъро експерта
    Аман от експерти.То всичко е надценено, не само жилищата. Въпреки, че тези цени са "завишени" в България пак са най-евтини жилищата. Навзякъде е според доходите. В София тристаен е 200к евро, а във Видин е 40к лева, в Париж квадрарен метър е 10к евро...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари