"Жилава" бактерия уби петима македонци

0
"Жилава" бактерия уби петима македонци

В македонския град Кочани почина пети човек, заразен с бактерията листерия.

Това е втората жертва на бактерията в града, съобщават местните медии. Двадесет дни след появата на смъртоносната листерия източникът на заразата най-после е уточнен, пише македонският в. "Телеграф".

Компанията от Куманово "Екстрамеин" разкри източника - вакумиран свински врат.Смъртта на още един човек вся паника сред жителите на Кочани. От Института за обществено здравеопазване в града съобщиха, че освен двамата починали няма други болни хора. Листерия моноцитогенис (Listeria monocytogenes) е „жилава” бактерия, която е устойчива на силно загряване и студ. Тази бактерия е патогенна, което означава, че е заразна за хората и причинява заболяването листериоза. Листерията се намира в почвата, водата и червата на някои животни.

Проблемът е, че повечето заразени животни не проявяват никакви симптоми и така бактерията се пренася върху сурови храни като суровите млечни продукти, суровите меса, плодове и зеленчуци. За разлика от подобните видове бактерии листерията оцелява и се разраства дори при много ниски температури. Изследвания показват, че около 10% от населението е носител на бактерията. Веднъж попаднала в дадена фабрика или ферма, листерията може да живее там няколко години.

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари