Разкриха причината за мистериозните масови смъртни случаи на африкански слонове

1
11 от огромните стадни животни са загинали в рамките на 24 часа
11 от огромните стадни животни са загинали в рамките на 24 часа

11 от огромните стадни животни са загинали в рамките на 24 часа

Причината за мистериозните масови смъртни случаи на африкански слонове най-накрая беше разкрита - а учените, които са автори на нов доклад, твърдят, че вероятността за поява на огнища на болести може да се увеличи в условията, създадени от продължаващата климатична криза, съобщи Си Ен Ен, предаде БГНЕС.

35 африкански слона в северозападната част на Зимбабве паднаха мъртви при озадачаващи обстоятелства между края на август и ноември 2020 г. 11 от огромните стадни животни са загинали в рамките на 24 часа.

"Те умряха в рамките на много тесен период от време. Това е една от най-загадъчните части на целия пъзел. Толкова много животни, които умират съвсем близо едно до друго, но не точно едно до друго, в такъв тесен интервал от време. Според мен това е наистина уникално, със сигурност в тази част на света", казва д-р Крис Фогин, ветеринарен лекар в Victoria Falls Wildlife Trust в Зимбабве, който е съавтор на изследването за причините за смъртта.

По-рано същата година около 350 слона в съседна северна Ботсвана също са умрели внезапно в продължение на три месеца.

Първоначално длъжностните лица и експертите не могат да си обяснят смъртните случаи, настъпили сред най-голямата популация от слонове в Африка. Обвиняват бракониерството, отравянето и сушата.

Според изследването, основано на проби, взети от 15 от умрелите животни в Зимбабве, се оказва, че слоновете са били убити от бактериална инфекция.

Анализът, публикуван на 25 октомври в списание Nature Communications, показва доказателства за инфекция с малко позната бактерия, наречена Bisgaard taxon 45, която причинява септицемия или отравяне на кръвта.

Смъртните случаи са настъпили, когато хранителните и водните ресурси са намалели през сухия сезон, което е принудило слоновете да изминават все по-големи разстояния в търсене на вода и храна.

Авторите твърдят, че топлината, сушата и гъстотата на населението в този район вероятно са допринесли за епидемията.

А екстремните условия, които според учените ще настъпват все по-често със затоплянето на Земята, могат да означават повече смъртни случаи на слонове в бъдеще.

"Рано е да се каже, че изменението на климата е повлияло на това, но то може да го направи в бъдеще, ако получим повече и по-продължителни засушавания или моделите на валежите се променят и имаме много по-тежък сух сезон", каза Фогин. "Смятам, че ако случаят е такъв, тогава е по-вероятно отново да наблюдаваме подобна смъртност".

Смъртността на слоновете в Ботсвана се приписва на цианобактериални невротоксини, но не са публикувани допълнителни подробности, се отбелязва в проучването. Фогин заяви, че няма доказана връзка между смъртните случаи на слонове в Зимбабве и Ботсвана.

Един застрашен вид

Африканският слон е водещ вид, който е подложен на значителен натиск от бракониерството и загубата на местообитания. Включен в Червения списък на Международния съюз за защита на природата, броят на популацията е намалял със 144 000 до около 350 000 между 2007 и 2014 г., като според проучването загубите продължават да се оценяват на 8 % всяка година.

Около 227 900 слона живеят в Трансграничната зона за опазване на Каванго-Замбези - 500 000 кв. км защитена територия, която на около 90 % се намира на територията на Ботсвана и Зимбабве.

Доказателства за инфекция са открити в шест от 15-те проби, пишат авторите на изследването, което е потвърдено чрез изолиране на бактерията в лаборатория и задълбочен генетичен анализ.

Не са открити доказателства за наличие на токсини, включително такива от цианобактерии, или вирусна инфекция.

Забавянето е довело до лошо качество на пробите

Освен това в близост до мъртвите слонове не са докладвани или наблюдавани мърша или други мъртви животни, както би се очаквало при цианидно или друго умишлено отравяне, се отбелязва в проучването.

"Въпреки че няма културни или молекулярни доказателства за потвърждаване на таксон Bisgaard 45 при повече от шест смъртни случая в Зимбабве, изследваните слонове са били в добро телесно състояние и е малко вероятно да са умрели само от глад или тежка дехидратация, свързани със сушата", се отбелязва в проучването.

На нито един слон не са отстранени бивни от бракониерство и не са наблюдавани външни признаци на травма. Тестовете за антракс също са отрицателни, добавя Фогин.

Изследователите заявиха, че не са успели да открият бактериите в другите проби - факт, който те отдават на лошото качество на пробите и забавянето на получаването на необходимите разрешителни, което означава, че е било твърде късно да се извършат някои лабораторни изследвания.

"Повечето трупове са били разложени по време на вземането на пробите, което прави първоначалното качество на пробите лошо. Освен това изнасянето на проби от диви животни за анализ е свързано с получаването на множество разрешителни от различни структури - процес, който може да отнеме месеци", се казва в проучването.

Какво е известно за бактерията?

Таксон 45 на Bisgaard вече е бил свързван с рани от ухапване от тигри и лъвове при хора. Бактерията е открита и в катерица и здрави папагали, отглеждани в плен.

Микроорганизмът, който няма официално наименование, е тясно свързан с друга, по-често срещана бактерия, известна като Pasteurella multocida, която може да причини хеморагична септицемия при други животни, включително азиатски слонове.

Тази бактерия е свързана и с масовата смърт на 200 000 критично застрашени антилопи сайга в Казахстан през 2015 г., се отбелязва в проучването.

Фогин заяви, че изследователите са наблюдавали дивите животни в района за наличие на бактерията, но от 2020 г. насам не са потвърдени други смъртни случаи на слонове в резултат на таксон Bisgaard 45.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари