Жените се оплакват от по-ниски заплати и подигравки от мъжете на работното място

1
Служителка осъдила за 1000 лева синдикалист, отправял ѝ неприлични предложения
Служителка осъдила за 1000 лева синдикалист, отправял ѝ неприлични предложения Снимка: ЕПА / БГНЕС

Служителка осъдила за 1000 лева синдикалист, отправял ѝ неприлични предложения.

Жените се оплакват от по-ниски заплати, сексуален тормоз и подигравки от мъжете на работното място. Това показват данните от Националния доклад за равнопоставеността между мъжете и жените през 2018 г.

Комисията за защита от дискриминация се е произнесла по две жалби за сексуален тормоз през миналата година. Причината да са само 2 е, че тези случаи са деликатни, често без свидетели, затова и жалбите с подобни оплаквания не са много през годините, пише в доклада, пише 24 часа.

Служителка е успяла да осъди синдикален лидер за 1000 лв. заради “регулярни неприлични покани и обръщения”. Другият случай за секстормоз на работното място обаче е отхвърлен от КЗК, защото не са представени доказателства.

Майка на четири деца пък се е жалвала от дискриминация и тормоз заради етническата си принадлежност. Тя обяснява, че с обидното си отношение към нея работодателят ѝ В. И. многократно е накърнявал достойнството ѝ. Твърди, че е третирана различно спрямо служителите от турски произход. Когато разбрал, че срещу него е подадена жалба, управителят разказал за нея на останалите служители.

Част от колегите ѝ започнали да я убеждават да прекрати жалбата и да се премести на друга работа. КЗД е глобила с 1000 лв. управителя на фирмата.

Жените често са дискриминирани поради неравно заплащане, неглижирането им като служители, като понякога са обект на недоверие и подигравки от преобладаващия мъжки състав на IT фирми например, пише още в доклада.

Служителка е издействала 250 лв. глоба на шефа си, защото не ѝ е осигурил еднакви условия на труд в сравнение с мъжете. Работодателят дори разпространил нейна снимка, за да не я пускат на работното ѝ място.

От Министерството на правосъдието също са извършили дискриминация спрямо своя служителка - не е получила еднаква заплата с друга чиновничка на същата длъжност.

През 2017 г. средната заплата на мъжете е била с 27% по-висока от тази на жените. Така силният пол е получавал около 1152 лв., а жените са вземали 920 лв.

Мъжката пенсия също е по-висока от женската. Причината е, че мъжете се пенсионират по-късно от жените, а и са се осигурявали на по-високи заплати. Средно миналата година пенсията на мъжете е била 396,72 лв., а за жените 268,10 лв. Разликата е 128,62 лв.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари