Жена в Силистра остана без ръка заради лекарско безхаберие

1
Страданията на В.Е. започнали, когато на 20 септември 2014 г. счупила дясната си ръка / Снимката е илюстративна
Страданията на В.Е. започнали, когато на 20 септември 2014 г. счупила дясната си ръка / Снимката е илюстративна

Жена в предпенсионна възраст изгуби дясната си ръка заради лекарски пропуск при терапията на счупения й крайник.

Пострадалата успя да осъди МБАЛ в Силистра, в която работил докторът, да й плати обезщетение за причинените страдания в размер на 25 000 лева. Решението е на Окръжния съд в Силистра.

Страданията на В.Е. започнали, когато на 20 септември 2014 г. счупила дясната си ръка в горната трета на раменната кост при падане по стълби. Незабавно посетила спешния кабинет на силистренската болница, където била приета от д-р Валдемар Х.

От направената рентгенова снимка лекарят установил фрактурата и назначил директна екстензия (процедура, при която с помощта на специален уред се упражнява теглителна сила – б.а.). След няколко часа пациентката усетила, че не може да движи пръстите на ръката си и споделила това с лекуващия лекар на следващия ден при визитацията. Той й казал да масажира пръстите си със здравата ръка, пише "Монитор".

Последвала бърза промяна на цвета им, но лекарят бил категоричен, че всичко е наред. Състоянието на ръката се влошило и на 25 септември д-р Х. извършил операция. Едва след интервенцията насочил пациентката към съдов хирург във Варна.

Лекарят доцент от УМБАЛ „Света Марина” в морския град изразил становище, че състоянието на счупения крайник е безнадеждно и трябва да се ампутира, тъй като е пропусната възможността на по-ранен етап да се установи съдовото нарушение.

На 1 октомври двама лекари от силистренската болница извършили ампутацията на ниво горна трета на дясна предмишница. Но с това мъките на жената не свършили. Раната не зараствала и след около шест месеца се наложила реампутация. Според близките й, които са разпитани в процеса като свидетели, жената изпаднала в депресия заради необратимата увреда в момент от живота си, когато се подготвяла за спокойни старини в края на трудовия си път.

Съгласно решение на ТЕЛК след ампутацията получила 85 процента нетрудоспособност. На 29 юни 2016 г. потърпевшата завела иск за изплащане на обезщетение за неимуществени вреди в размер на 40 000 лв. срещу МБАЛ – Силистра, като работодател на тримата лекуващи я лекари – ортопедът и двамата хирурзи, ампутирали ръката й. Съдът уважи иска частично иска – в размер до 25 000 лв., тъй като се съобрази с мнението на експертите, че при ампутацията не е извършена грешка.

Магистратите обаче приеха, че при наличието на оплакванията, каквито е имала пациентката още в първия ден от лечението й, е следвало веднага да се направи консултация със съдов хирург. Болницата трябва да покрие и разходите на жената за закупуването на протеза за горен крайник за 1620 лв.

В процеса е било привлечено като трето лице и дружеството „GENERALI Застраховане”, с което силистренската болница имала сключена застраховка „Професионална отговорност”.

Със същото решение, което може да се обжалва пред Апелативния съд във Варна, съдът осъжда дружеството да заплати на лечебното заведение сумата от 25 000 лева за вредите и 1620 лв., колкото струва протезата.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари