Железният път на гара Хитрино не е бил ремонтиран от 1987 година

0
Съществено разминаване между писмената експертиза и устната защита се получи на днешното заседание относно инцидента в село Хитрино
Съществено разминаване между писмената експертиза и устната защита се получи на днешното заседание относно инцидента в село Хитрино Снимка: БГНЕС / Архив

Допълнителна специализирана комплексна съдебна експертиза доказва, че железният път на гара Хитрино не е бил ремонтиран от 1987 година.

Съществено разминаване между писмената експертиза и устната защита се получи на днешното заседание относно инцидента в село Хитрино, съобщиха от Булмаркет.

Експертизата разкрива какво е състоянието на стрелка №1 и стрелка №5 на ЖП гара Хитрино. Вещите лица, изготвили документа са:  гл.ас.д-р инж. Коста Костов, преподавател във ВТУ „Т.Каблешков“, катедра „Транспортно строителство и съоръжения“ София и проф. д-р инж. Майя Иванова-Йорданова от същия университет и катедра.

Според писмената експертиза след подновяването на ЖП стрелка №5 с нова през 1987 година до момента на произшествието в Хитрино, НЕ СА извършвани ремонти или реконструкция на железния път и стрелките в този район. Според Инструкцията за ремонтите на дълготрайните материални активи в Национална компания „Железопътна инфраструктура“, след 15 години експлоатационен срок, трябва да се реализира планов ремонт. Още повече, че обемът на превозваните товари в периода 2000 – 2016 година надвишава пределно допустимата граница от 80 милиона бруто тона с 2,5 до 8,3 пъти. Според вещите лица на гара Хитрино е следвало да се извърши основен или минимум два средни ремонта /има разлика между основен и среден ремонт/. А изводът, който се налага е, че железният път е с просрочени междуремонтни срокове.

Предвид тази и още фактологични данни относно техническото състояние на пътя, както и поради сложното съчетание от различни изчисления, на експертите им е трудно да определят вероятната безопасна скорост на влаковите композиции. Това налага и промяна в заключението им от предната експертиза.

Те са убедени, че не може еднозначно да се определи конкретно каква скорост ще бъде опасна за преминаване през жп стрелки № 1 и №5 при това състояние на железния път.

По време на устната защита професор Майя Иванова-Йорданова изтъкна факти за състоянието на железния път и безопасна скорост, които са в противоречие с експертизата, под която тя се е подписала.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари