Жандармерия брани агитката на Гешев

0
Реч в подкрепа на Иван Гешев
Реч в подкрепа на Иван Гешев

София отдавна не е преживявала подобен ден.

Човек би помислил, че в държавата става метеж, преврат или друго извънредно събитие, изискващо извънредни мерки. Събитието бе избирането на Иван Гешев за главен прокурор. То ще се запомни не толкова с режисираната процедура във Висшия съдебен съвет по гласуване на единствения кандидат, а със зрелището извън сградата на съвета, сътворено от привържениците на Гешев, охранявани зорко от жандармерията.

Плътни редици униформени полицаи блокираха от сутринта подстъпите към сградата на ВСС на ул. "Екзарх Йосиф" в центъра на София, зад Централните хали. С наближаването на часа на събитието там започнаха да пристигат организирани от сайта "Пик" контрапротестиращи, докато противниците на Гешев, дошли да протестират срещу избора му, не бяха допуснати. Както обясни полицията, "Пик" първи са заявили своето събитие, докато гражданско сдружение "Боец" е направило това по-късно. В резултат на това решение шествието на "Боец" се пренесе на Орлов мост, където блокира движението през кръстовището.

Около обед кадровиците на съдебната власт бяха напълно обградени от близо 300 демонстранти, докарани да подкрепят прокурор Иван Гешев, обявен от тях за "шерифа на народа".

Някои от страничните наблюдатели на сеира коментираха (не без основание) че и голяма част от самите членове на ВСС бяха докарани на работа по същата причина.

Както се изрази един млад мъж с микрофон, облечен в черна тениска, тъмносиньо долнище на анцуг и маратонки (униформата на повечето батки, дошли да бранят Гешев): "Търпение. Тук сме още няколко часа, за да опазим независимостта" на ВСС при избора на Иван Гешев. По-нататъшното им присъствие показа, че търпение те имаха, но май нямаха избор да си тръгнат оттам.

Контрапротестиращите бяха пазени от внушително количество служители на МВР.

Това бяха стотици жандармеристи и полицаи от отдела, който се занимава предимно с борба с футболното хулиганство "Антиконфликт". Очевидно задачата им бе не да охраняват членовете на ВСС, а привържениците на Гешев.

Служителите на МВР бяха разположена не пред сградата на ВСС, а на подстъпите на улиците, за да се блокират достъпа на външни хора до протеста. Явно бе, че протестиращите пред ВСС са подбрани предварително, защото случайни граждани нямаше как да застанат в техните редици.

Дори журналистите бяха допускани до сградата на съдебния съвет след записване на личните данни и назначаване на личен придружител жандармерист, за да не се получават нежелани траектории.

Блокада от десетима

Стотина метра по-нагоре по улицата, на кръстовището на "Екзарх Йосиф" и "Мария Луиза" (до Халите), пред две редици жандармерия, един дребен мъж на видима възраст около 70 години държеше някаква безсмислена (на този фон) реч за върховенството на закона. Казва нещо одобрително за Лаура Кьовеши. До него десетина човека държаха голям транспарант "Съдебна реформа сега" - послание, което обикновено се появява на демонстрациите на "Правосъдие за всеки" срещу избора на Гешев.

Протестиращите срещу Иван Гешев бяха блокирали движението по улицата, но това изглеждаше по-скоро нелепо заради малкия им брой. Напълно необяснимо бе защо срещу тях бяха хвърлени стотици полицаи, организирани в двойни и тройни барикади с бронирани автомобили.

Гледката на хората, дошли да изразят подкрепа и дори любов към Гешев, обградени от фуражки, палки и бронирани автомобили, наистина бе сюрреалистична.

Организираното от "Пик" събитие бе замислено в патриотичен дух. Имаше военни маршове, "Шуми Марица", "Откога се е, мила моя майно льо"...Липсваха само кебапчетата, за да заприлича на предизборно мероприятие на някоя патриотична партия.

На този фон впечатление направи сериозното присъствие на хора от ромското малцинство, както и здрави български момчета с дрескод "Черен Адидас", изглеждащи като онези, които не харесват именно ромското малцинство. Извън всичките си други заслуги, прокурор Иван Гешев бе успял да постигне и безпроблемната им интеграция.

Резултат с изображение за event

Около обяд полиция, роми, българите с тъмните анцузи и част от журналистите се засякоха на опашка на дюнерите край Женския пазар.

Виновен е "брадатият Иванов"

Преди това обаче дикторът на протеста държа реч в подкрепа на прокурор Гешев. Най-много време отдели на "брадатия Иванов" (Христо Иванов), който е променил закона така, че сега да има само един кандидат за главен прокурор.

"Господинът имаше възможност да промени начина да се промени избора на главен прокурор и в момента наблюдаваме този избор. Аз го каня сега тука, но без Асен Генов и цялата му свита, викащи около джамията (Христо Иванов не беше там), да дойде и да ви обясни защо беше необходима тази реформа и как се стигна до това да има само един кандидат", каза момчето с анцуга.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари