Жан-Жак Савин загина при опит да прекоси с кану Атлантика

1
Бреговата охрана на Португалия откри в петък преобърнатата лодка на75-годишния мъж край Азорските острови
Бреговата охрана на Португалия откри в петък преобърнатата лодка на75-годишния мъж край Азорските острови Снимка: Фейсбук

Бреговата охрана на Португалия откри в петък преобърнатата лодка на75-годишния мъж край Азорските острови

75-годишният французин Жан-Жак Савин, който се опита да прекоси Атлантика, "за да се надсмее над старостта", бе открит мъртъв в каютата си в морето в събота, съобщи АФП, предава БГНЕС.

Бреговата охрана на Португалия откри в петък преобърнатата лодка на Жан-Жак Савин край Азорските острови.

Тялото на Жан-Жак бе намерено безжизнено в каютата на кануто му L' Audacieux“, се казва в прессъобщение на екипа от доброволци, които следяха приключението на Жан-Жак Савин, 75-годишния авантюрист.

Контактът с Жан-Жак Савин е изгубен в нощта на четвъртък срещу петък, когато той е задействал „двата си аварийни маяка“, според информация от екипа му.

По време на последните контакти Жан-Жак Савин се е намирал в морето, на север от Мадейра, на път за малкия остров Понта Делгада от Азорския архипелаг, за ремонт.

Според думите на дъщеря му Манон, "всичко е било осъществено незабавно в координация с френските, португалските и американските морски спасителни служби".

Малко след като отплава от Сагреш (южна Португалия) на 1 януари, авантюристът бързо се сблъска с трудности, объркан от лоши ветрове, които удължиха първоначалния му маршрут с 900 км.

На страницата си в сряда Жан-Жак Савин споменава за „силно вълнение и силен вятър“, добавяйки, че е бил принуден да премине от използване на електрически обезсолител за вода към резервен, управляван на ръка. "Това ми коства физическа енергия. Не се притеснявайте, не съм в опасност!", пише той.

Жител на Арес, в югозападната част на Франция, той възнамеряваше да прекоси океана с кану, за да се надсмее над старостта.

Той отпразнува 75-ия си рожден ден на 14 януари на борда на своята лодка, дълга осем метра, широка 1,70 м.

Страхотен спортист и "приключенец по душа", този бивш военен парашутист, слаб и мускулест, бе прекарал повече от четири месеца през 2019 г. в плавателен съд във формата на бъчва три метра дълга и 2,10 м в диаметър. Така той прекоси Атлантика сам, воден от ветровете и теченията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари