Жълт код за Русе

0
Опасност от силен вятър и снежни виелици в областта
Опасност от силен вятър и снежни виелици в областта

Жълт код за снеговалеж и силен вятър е обявен за 5 области на страната на 20 март 2018 г., сочи справка на интернет страницата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

Предупреждението за опасни метеорологични явления е в сила за областите Русе, Търговище, Разград, Шумен и Силистра. В тези области ще вали сняг, ще духа умерен до силен запад-северозападен вятър, което ще е предпоставка за образуване на снежни виелици.

През нощта, с преминаването на нов средиземноморски циклон, валежите от запад ще се активизират. С понижението на температурите на много места в Северна България и по високите котловинни полета на Западна, ще завали сняг, в останалата част от страната – дъжд. Вятърът ще се обърне от запад-северозапад и ще се усили, в Източна България ще е умерен, временно и силен. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, съобщи дежурният синоптик Ана Дякова, предаде Агенция „Фокус“. 

По-късно през деня от юг-югозапад валежите ще спират и облачността временно ще се разкъса и намалее до слънчево време. Минималните температури ще са предимно между минус 2° и 3°, в югозападните райони и по Черноморието до 5°-6°, максималните ще са в широки граници: от 3° в Североизточна България до 15°-16° в крайните южни райони.

Атмосферното налягане е значително по-ниско от средното за март - през деня ще започне да се повишава. 

Над Черноморието ще има значителна облачност, с валежи от дъжд. Ще духа умерен и временно силен северозападен вятър. Максимални температури на въздуха: 7°-13°. Вълнението на морето ще е 2 - 3 бала. Температурата на морската вода е 6° – 7°.

Над планините ще преобладава облачно време, на много места с валежи от сняг, под около 1200 метра - от дъжд. Около обяд от юг-югозапад валежите ще спират, а облачността ще се разкъсва. Ще духа силен, по билата бурен запад-северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 4°, на 2000 метра - около минус 2°. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари