Земеделският министър: Не може държавна институция да определи надценката на продуктите

1
Когато някой регулира цени по административен път, а не по пазарен, създава ефекта на пружината, обясни Кирил Вътев
Когато някой регулира цени по административен път, а не по пазарен, създава ефекта на пружината, обясни Кирил Вътев Видео: NOVA

Когато някой регулира цени по административен път, а не по пазарен, създава ефекта на пружината, обясни Кирил Вътев

На 100% е изтеглена партидата млечна каша, в която беше открито олово. Това коментира министърът на земеделието Кирил Вътев. Той посочи, че са направени всички необходими проби, а концентрацията е в много минимално количество, което не застрашава здравето, предава NOVA.

Задължително е такава партида да бъде унищожена и това е направено. Как точно се е стигнало до този случай нямам информация. Този резултат обаче е излязъл в две проби. Взети са още шест. Резултатите са известни - наличието на олово е в ниска концентрация”, добави той.

Цените в магазините

Земеделският министър обяви, че скоро предстоят проверки, които ще тръгнат от крайната цена на храните назад по веригата. „Всеки производител е длъжен да има права проследимост”, поясни той.

Няма как някой да задължи търговците на дребно на какви цени да продават. Преработвателите са доста притиснати от изискването за по-ниски цени. Които обаче в крайния пазар на рафта не са толкова ниски. Вероятно тук също има нужда да се приложат някои правила, които са популярни в Европа”, е мнението на Вътев.

Според земеделския министър трябва да се появят повече малки магазини, които да конкурират големите вериги. „Трябва да се вземат мерки веригите да работят по правилата, по които го правят в Европа”, добави той.

Вътев подчерта, че не би могло държавна институция да определи колко да бъде надценката на продуктите. „Когато някой регулира цени по административен път, а не по пазарен, създава ефекта на пружината. Натискаш и натискаш, в момента в който я пуснеш, тя отскача”, предупреди той.

Българското месо

Министърът подчерта, че България е влязла в Европейския съюз с проблеми с месото и недостиг. „През 90-те години се ликвидира изцяло българското животновъдство. „Българското месо отива изключително за свежа консумация”, посочи той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари