Земеделските стопани могат да кандидатстват за помощ за напояване от 21 август

0
Заявления ще се приемат до 2 октомври
Заявления ще се приемат до 2 октомври

Заявления ще се приемат до 2 октомври

От 21 август до 2 октомври тази година земеделските стопани могат да кандидатстват по схемата на държавна помощПомощ в подкрепа на разходи за вода за напояване при отглеждане на земеделски култури“ за 2023-а.

Това стана ясно след проведен разговор между областния управител на Русе Данаил Ковачев и директора на Областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ инж. Красимир Георгиев. Схемата е утвърдена съгласно Временната рамка за мерки за държавна помощ при кризи и преход в подкрепа на икономиката след агресията на Русия срещу Украйна, уточниха от Областна администрация - Русе.

Заявленията за подпомагане по образец, генерирани от Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК), ще се приемат в Областната дирекция (ОД) на ДФ „Земеделие”, отдел „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане” (ПСМП) по постоянен адрес на физическото лице и по седалището на едноличния търговец или юридическото лице.

Утвърденият от Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“ (УС на ДФЗ) бюджет по схемата е в размер на 16 млн. лв. С държавната помощ ще се компенсират до 80% от направените разходи за напояване, на база предоставена информация от доставчика на услугата за извършените плащания по сключените през 2023 г. договори.

Целта на помощта е подкрепа за земеделски стопани, отглеждащи земеделски култури, които по технология на производство изискват напояване.

Финансовата подкрепа се предоставя на земеделски стопани – производители на растениевъдна земеделска продукция, които са регистрирани по реда на Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители и/или регистрирани по реда на Наредба № 22 от 21.12.2016 г. за реда за водене на регистър на тютюнопроизводителите и регистър на лицата, които притежават разрешение за изкупуване на суров тютюн /при подпомагане разходи за вода за напояване при отглеждане на тютюн/. Земеделските стопани също така следва да имат договор за 2023-а с доставчик на услугата „Доставяне на вода за напояване“, сключен до 30 септември 2023 година включително.

До 30 ноември 2023 г. ДФ „Земеделие“ ще изплати финансовата подкрепа на допустимите кандидати след извършване на всички административни проверки, включително и индивидуални данни за плащанията за напояване от всеки земеделски стопанин, предоставени от доставчика на услугата „Доставяне на вода за напояване“.

Максималният интензитет на помощта е до 250 000 евро (488 957,50 лв.) на предприятие с дейност в първичното производство на селскостопански продукти.

За целта помощта се натрупва в рамките на максималния интензитет с други временни мерки за държавна помощ: „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“, прилагана през 2022 г. и „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“, прилагана през 2023 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Милко Пенчев
    Колега Областен. Собствениците на ливади в околностите на село Нисово, могат ли да кандидатстват за помощи? Отглеждам земеделска култура ТРЕВА, за да може моята мириносова Овца да пасе. Тя е ЕКОлогична Овца. С образование по ЕКО въпросите е и може да направи свирка от всяко дърво. От опит го знам да знаеш.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари