Здравното министерство спъва даряването на кувьоз

0
Кувьозът стои на склад месец и половина
Кувьозът стои на склад месец и половина

Месец и половина кувьоз за новородени, купен със средства от благотворителната  инициатива „Капачки за бъдеще” стои на склад, заради отказ на Здравното министерство да предостави информация за състоянието на родилните отделения в болниците на 18 населени места.

Такава информация, но за други градове, министерството вече е предоставяло на кампанията два пъти. Именно по този начин два кувьоза, купени със средства от предадени за рециклиране пластмасови капачки са дарени на болниците в Червен бряг и Чирпан.

В рамките на втората национална кампания, проведена през април т.г. са предадени толкова капачки, че със събраните средства са купени не един, а два кувьоза. За да стигне до най-нуждаещата се болница в страната инициаторите отново търсят информация от министерството. Този път обаче, въпреки многократните си опити, не успяват да я получат, информира Дарик

И тъй като скоро предстои да се купят още три кувьоза, със средствата, събрани от третата национална кампания, провела се миналия месец, от благотворителната организация започват създаването на свой регистър с информация за болниците в страната, които имат нужда от кувьоз. А те са много. 

За година в рамките на три национални кампании от "Капачки за бъдеще", подкрепени от доброволци в цялата страна, са събрали над 60 тона пластмасови капачки. Предават ги за рециклиране, а със средствата купуват кувьози, които даряват на болниците в малките населени места.

"За последната една година сме събрали средства да закупим шест кувьоза. Първият дарихме на болницата в Червен бряг, вторият кувьоз дарихме на болницата в град Чирпан. В момента трети кувьоз седи в един склад от началото на октомври, за който чакаме справка от Министерството на здравеопазването, за да го дарим. А тази справка така и не получихме, получихме два отказа. Те ни казват, че тази информация не могат да я съберат и да се обърнем към всяка една болница поотделно", обясни Мартина Йорданова - единият инициатор на кампанията.

Дарик позвъни в три общински болници. Оказа се, че и в трите имат нужда от кувьози.

"Имаме три кувьоза, които да доста стари. Имаме и един по-нов, но другите доста често се развалят. В месеца поне 1-2-3 бебета се налага да транспортираме", каза д-р Тодор Гаргов, завеждащ Акушеро-гинекологичното отделение в казанлъшката болница.

В болницата в Първомай миналата година са се родили 213 бебета. От тях 40 са били с тегло под 2,500 кг и са имали нужда от кувьоз. "Имаме два кувьоза, от които единия в момента е в ремонт, а другият работи", съобщи директорът на болницата в града д-р Румяна Бойлова. Тя уточни, че единият от кувьозите е на повече от 35 години, другият е по-нов - на около 18 години.

И в болницата в Лом кувьози има, но не работят. В изправност е само преносимият. "Имаме кувьози, които са от времето на соца, но няма как да ги използваме. Имаме един преносим, с който транспортираме децата до неонатологичното отделение в Монтана", обясни директорът на болницата д-р Георги Савков.

На 20 октомври болницата в Чирпан получи от "Капачки за бъдеще" нов кувьоз. Директорът на болницата д-р Неделчо Тотев, който е и председател на сдружението на общинските болници, няма обяснение защо се спъва избора на следващото лечебно заведение, което да получи такова дарение. "Когато едни хора от нищо, от боклук буквално, правят такива хубави неща, би следвало това да се разпространи като идея. Нацията ни се заличава и, ако там не се съдейства и не се помага, не знам къде би било редно да се направи. За мен е парадокс", коментира д-р Тотев.

От здравното министерство не отрекоха пред Дарик за случилото се, определяйки го като недоразумение. От там заявиха, че вече официално са поканили организаторите на "Капачки за бъдеще" на среща, на която проблемът да бъде изчистен.

От "Капачки за бъдеще" обаче до момента покана не са получавали. "Нито един от нас не е имал подобна покана. Това е интересно да го науча от вас", заяви Лазар Радков - инициатор на кампанията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари