Заявленията за ученическите отсъствия се оказаха с разрешителен режим

1
Родители настояват МОН да даде нужните указания за уведомителен режим
Родители настояват МОН да даде нужните указания за уведомителен режим Снимка: БГНЕС

Родители настояват МОН да даде нужните указания за уведомителен режим

Заявленията за извиняване на отсъствията на учениците по семейни причини в някои училища се оказват не с уведомителен, а с разрешителен режим. За това сигнализира родителят Ирина Манушева, инициирала подписка за увеличаване на дните, в които родител може да освободи детето си от училище по семейни причини, пише вестник СЕГА.

Промените в наредбата за приобщаващото образование, с които въпросните дни бяха увеличени от 10 на 15, бяха обнародвани в "Държавен вестник" на 19 март. Според тях учениците могат да отсъстват от училище по уважителни причини "до 15 учебни дни в една учебна година с мотивирано заявление от родителя до класния ръководител, но не повече от 5 дни наведнъж". Заявлението следва да подаде преди отсъствието на ученика, а ако това е невъзможно, родителят трябва да уведоми класния ръководител в първия ден от отсъствието на ученика от училище.

Оказва се обаче, че в заявленията за ползване на 15-те дни, които някои училища са пуснали на сайтовете си, режимът не е уведомителен, а разрешителен. В отрязък от подобна чисто нова бланка на столично училище, публикуван от Манушева, пише следното: "Надявам се да счетете изложените причини за основателни и да разрешите отсъствието. В случай на отказ, моля да бъда уведомен/а своевременно". Преди тази разпоредба от родителя се иска да посочи точно причините, поради които се налагат отсъствията на детето му.

"Това НЕ Е уведомителен режим. Надявам се в най-скоро време МОН да изпрати официални разяснения до РУО, а те - до училищата, за да няма недоразумения. Неслучайно по време на обсъждането имаше предложения да отпадне думата "мотивирано" (заявление - бел. ред.) като предпоставка за различни тълкувания. Те, разбира се, не бяха взети предвид (за разлика от нечии настоявания за допълнителни ограничения). Само навременни и ясни указания на МОН ще разсеят съмненията и ще потвърдят категоричните изявления на министър Цоков, че говорим за уведомителен, а не за разрешителен режим", посочва тя в свой пост във фейсбук.

Проверка на вестника показва, че все още масово училищата не са качили на сайтовете си заявления за извиняване на отсъствия от родител до 15 дни. В някои от тях, които са публикували подобни бланки, документите са объркващи. В началото те започват с: "Уведомявам ви, че синът/дъщеря ми ще отсъства..", след което завършват с познатото: "Надявам се да счетете възложените причини за основателни и да разрешите отсъствието".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Феодализъм
    Пълен абсурд - промени в Наредба на МС, обнародвана в държавен вестник, чака директорите да разрешат.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари