Родители призовават 2 май да бъде неучебен ден

0
Пловдив, Стара Загора, Благоевград, Смолян и др. вече отредиха тази дата за почивка на учениците
Пловдив, Стара Загора, Благоевград, Смолян и др. вече отредиха тази дата за почивка на учениците Снимка: МОН / архив

Пловдив, Стара Загора, Благоевград, Смолян и др. вече отредиха тази дата за почивка на учениците

2 май да бъде обявен за неучебен ден в цялата страна - все повече стават тези родителските призиви с наближаването на Великден и предстоящите почивни дни.

"Разумно е кметът на София да обяви 2 май за неучебен ден! Много родители са си взели отпуск и ще пътуват с децата си! Училищата ще са полупразни. Кметовете на гр. Пловдив, Стара Загора, Първомай, Хасково вече обявиха 2 май за неучебен ден!", е написал баща в групата "За качествена и иновативна образователна система" във фейсбук. Вчера такова решение издадоха и кметовете на Благоевград, Плевен и Смолян. А редица родители изразяват подкрепа, пише вестник "Сега".

1 май, сряда - Денят на труда - е официален почивен ден. След това на 2 май се работи и учи, а от 3-ти май, петък, започват четирите почивни дни около Великден, който т.г. се пада на 5 май. Почивни, съответно и неучебни, са 3, 4, 5, 6 май. Много родители планират да пуснат бележка за един ден отсъствие на детето си по семейни причини на 2 май, поради което действително училищата едва ли тогава ще учат на пълен капацитет. Затова според много родители е удачно не само в София, но и изобщо МОН да обяви четвъртъка за неучебен ден в цялата страна.

"Ако МОН няма това право, тогава всички общини да го обявят за неучебен. Доколкото си спомням, училищата също имат право някакви дни да обявяват за неучебни. Уговорка между всички общини или училища и готово. Какво е това - едни ще учат, други не. И не всички работещи почиват официалните почивни дни", коментира родител. Друг споделя, че някои училища като софийското 151-во вече са обявили, че няма да учат на 2 май. "Докога ще ги чакаме в Столична община", пита той.

По закон кметовете на общини могат да обявяват до три календарни дни за неучебни в рамките на една учебна година за училища на територията на общината. Такова право имат и директорите - след решение на педагогическия съвет. МОН също може да обявява определени дни за неучебни със заповед на министъра на образованието. Това обаче обикновено става в началото на годината. През май например за неучебни са определени дните 17 и 20 май, когато ще са матурите за 12-класниците.

НЕСЪГАСИЕ

Някои родители пък изразяват неодобрение към идеята и предлагат на тези родители, които искат да пътуват, просто да пуснат извинения по домашни причини, припомняйки новата възможност, която бе въведена - до 15 дни отсъствия по семейни причини с бележка само от родител. "Че то ще учат ли изобщо? Великденска ваканция, после матури, 24 май... Вземете ги след два часа, вземете ги на обяд и т. н.", негодува родител.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    До П. Милков
    Г-н кмете, очакваме и вашето решение да обявите 02.05.2024 г. за НЕУЧЕБЕН ден!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари