Заявките за издаване на лична карта вече ще се приемат онлайн

2
При това няма да е необходимо използването на е-подпис
При това няма да е необходимо използването на е-подпис

Заявленията за издаване на лична карта вече ще е възможно да се подават онлайн през автоматизираната система за електронни услуги на Министерството на външните работи. При това няма да е необходимо използването на е-подпис. 

Това става ясно от приетите от Министерски съвет днес промени в Правилника за издаване на български лични документи (ПИБЛД), чиято цел е да намалят административната тежест за гражданите, пише Economic.

С одобрените промени също така се намаляват сроковете за издаване на паспорт, когато заявлението е подадено в дипломатическите и консулските представителства на страната ни в чужбина. Освен това заявените лична карта или паспорт ще може да се получават чрез лицензиран пощенски или куриерски доставчик, отново когато заявлението е подадено в дипломатическите и консулските представителства на страната ни в чужбина, които предлагат тази услуга.

Също така според измененията при определени случаи ще е възможно подаването на заявление за издаване на шофьорска книжка да става в някои районни управления към Областна дирекция на МВР (ОДМВР). Важното е въпросното районно управление да е в общината, където е постоянният адрес на заявителя.

Според одобрени днес промени в Закона за българските лични документи (ЗБЛД) е предвидено и издаването на временен паспорт да се съгласува от дипломатическите и консулските представителства само с министерството на външните работи, освен в случаите на издаване на временни паспорти на български граждани, на които след 1 септември 1999 г. не са издавани български документи за самоличност. Тогава издаването на временен паспорт ще се съгласува с МВР.

Очакванията са промените да премахнат необоснованата административна тежест за гражданите при предоставяне на услугата по издаване на български лични документи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари