Кабинетът предлага почти двойно поскъпване на таксите за издаване на лични карти

0
Новите лични документи ще бъдат с чип, с който ще могат да се използват и за електронна идентификация
Новите лични документи ще бъдат с чип, с който ще могат да се използват и за електронна идентификация Снимка: БНТ

Това става по искане на МВР, а обяснението е, че се въвеждат по-модерни документи с чип и възможност за електронна идентификация

Правителството предлага почти двойно вдигане на таксите за издаване на лични карти. Поскъпването става по искане на МВР с аргумента, че се въвеждат по-модерни документи за самоличност, които съответстват на европейския регламент. Това се разбира от качени за обсъждане в правителствения Портал за обществени консултации проектопромени в Тарифа № 4 за таксите, които се събират в системата на Министерството на вътрешните работи по Закона за държавните такси, пише вестник СЕГА.

Ако новите такси бъдат приети от Министерския съвет, то лицата между 14 и 18-годишна възраст ще плащат 21 лв. при досегашните 13 лв. за обикновена поръчка. Тези между 18 и 70-годишна възраст пък ще заплащат 30 лв. при сегашните 18 лв. Таксите за издаването на личните карти при бърза и експресна поръчки съответно са двойни и тройни.

Всъщност новите такси са свързани с бъдещите нови лични карти с чип. Тяхното издаване трябваше да започне от края на 2023 г., но това така и не се случи. В мотивите към промените на Тарифата, сега вътрешният министър Калин Стоянов обяснява, че това вече ще е възможно от май т.г.

Става дума за лични карти с чип, които да могат да се използват и за електронна идентификация.

На специален брифинг през април м.г. МВР и германския консорциум, който спечели поръчката, обявиха, че новите лични документи ще бъдат създавани по изцяло нова концепция - визия, дизайн, високо ниво на защита. На гърба им ще има снимка на притежателя, което е и част от новите защити на документа. Новите лични карти ще имат и чипове от най-ново поколение. На тях ще се съхранява електронната идентичност.

Чиповете в новите лични карти ще имат четири нива на защита с отделни „ключове“ за заключване, по този начин те няма да могат да бъдат отключвани от свободно преминаващи граждани и да бъде открадната самоличността на някого. Биометричните данни и електронната идентификация в личните карти ще се заключват с отделни ключове. Всеки гражданин ще има право да избира дали в личния му документ да има електронна идентификация. По онова време бе обещано и мобилно приложение, чрез което да се прави въпросната електронна идентификация.

Пак тогава бе обявено, че няма да има кампания за масово подменяне на личните карти, няма да има задължение за подмяна веднага на действащите лични карти. Те ще могат да бъдат поискани за издаване при изтичане на валидността на съответния документ. Според еврорегламента гражданите на ЕС могат да използват старите си лични документи до 2031 г.

В момента личните карти са с валидност 10 години. Ако човек си вади сега лична карта, то тя ще има валидност да 2034 г. От промените не става ясно какво ще става, ако човек не иска сега карта с чип при изтичане на валидността на действащата му лична карта, дали ще може да си извади от сегашния вид, дали валидността й ще е до изтичане или само до 2031 г., дали при избор на карта без чип ще се плаща по сегашната тарифа или таксите се увеличават за всички карти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    4
    Аз
    Алчници,от къде накъде?!Документите са изрядни и в срок.Само едни пари ви се мотаят в иначе празните кратуни.
  • 3
    3
    Хиподил
    Майките: https://www.youtube.com/watch?v=BWbv3_Pth3E&ab_channel=EcksDey
  • 6
    2
    русенец
    Предлагам личните докЮменти да се сменят всяка година. Все пак стареем. Иначе издаването на немска лична карта струва 37 евро, а нашата - 50 евро. Машалла!
  • 12
    1
    Чакай, чакай
    Чия собственост е този документ? Аз не го искам, но ми е вменен от държавата да го притежавам. След смърта ми държавата го изземва, но не връща парите на наследниците ми. Напишете, че става дума за данък.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари